Foodcoop

El passat 26 de març es va inaugurar a l’Esquerra de l’Eixample el primer supermercat cooperatiu de la ciutat, la Foodcoop. Aquest supermercat té més de 500 sòcies i es crea amb l’objectiu d’oferir productes de proximitat, fets per agricultors i productors que treballen en condicions dignes i, al mateix temps, a preus assequibles. Els socis han de contribuir amb 3 hores de feina mensual a la cooperativa, que ha comptat durant els darrers anys amb suport tècnic i econòmic de l’Ajuntament.

L’Esquerra de l’Eixample, actualment, no té un gran teixit cooperatiu. Per això, molts ens vam sorprendre en assabentar-nos que el nostre barri va albergar la cooperativa de consum més important de la ciutat. Quan, fa un any, la Parròquia Sant Isidor va estar en perill d’enderroc, el moviment cooperativista i de memòria del barri va aixecar-se per salvar-lo. A partir d’això, l’Ajuntament va fer un estudi patrimonial de l’edifici, que el va salvar de l’enderroc, garantint-ne la protecció de diverses sales i elements.

El cooperativisme torna a emergir perquè som moltes les que creiem que hi ha altres realitats possibles

La Parròquia Sant Isidor no va ser sempre una parròquia. Fa 100 anys era la seu de la Unió Cooperatista Barcelonesa, la cooperativa de consum més important de la ciutat amb més de 2.000 famílies associades. Va acabar sent molt més que una cooperativa de consum: també produïa i oferia prestacions socials, com la jubilació o la viudetat, als seus associats.

Aquests dos espais es troben a tres carrers. La seva proximitat fa difícil no pensar en la tradició que ens uneix i de la qual formem part. Una tradició que torna a emergir, malgrat els anys de dictadura i, per tant, el final forçat del cooperativisme obrer, i la construcció de la ciutat neoliberal posterior. Emergeix perquè som moltes les que creiem que hi ha altres realitats possibles i que el consum o el treball poden estar fora de les lògiques de mercat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram