El Papa Benet XVI. ssbenedictoxvi.org

Una audiència per televisió de 150.000 espectadors, més de 500.000 euros gastats per l’organització, 45.000 assistents… Són unes xifres que no poden igualar ni Bruce Springsteen ni els U2, dues de les icones del rock amb més èxit a Barcelona. L’estrella de l’espectacle, en aquesta ocasió, és una altra icona que mou masses arreu del món: el Papa Benet XVI.

El proper 7 de novembre Joseph Ratzinger visitarà la ciutat comtal per celebrar una missa a la Sagrada Família. L’ofici, que el Papa realitzarà conjuntament amb altres 1.100 religiosos, consagrarà el temple com a basílica. La cita s’iniciarà amb un recorregut de Benet XVI per la ciutat a dalt del famós “papamòbil” que sortirà des de l’avinguda de la Catedral i pujarà per Via Laietana i Pau Claris; girarà per Diputació fins arribar al carrer Marina, des d’on enfilarà el camí cap a la Sagrada Família.

La visita del representant de l’Església Catòlica mourà unes xifres més pròpies d’una estrella del rock que d’un líder espiritual.

REPERCUSSIONS

Com qualsevol altre gran esdeveniment, la visita del Papa Benet XVI provocarà no només els obvis talls en el trànsit del dia 7 de novembre, sinó també el blindatge de diverses illes d’edificis al voltant del temple de la Sagrada Família. Els veïns i comerciants esperen que l’Ajuntament els expliqui com podran moure’s pel barri durant aquells dies.

Per altra banda, el grup municipal d’Esquerra Republicana va presentar en el passat Plenari del Districte de l’Eixample una proposició a favor d’una campanya que impulsi la presència de senyeres durant l’itinerari del Papa. La idea dels republicans era animar els veïns a penjar senyeres als seus balcons i aprofitar la projecció que tindrà la visita de Benet XVI per reivindicar Catalunya. La proposta només va rebre els vots favorables d’ERC. S’hi va abstenir CiU, i van votar en contra l’equip de govern (PSC i ICV-EUiA) i PP.

La visita del màxim representant de l’Església Catòlica també ha provocat les crítiques per part de diverses entitats. Sota el lema “Per un Estat laic”, diverses associacions han creat la pàgina web www.jonotespero.cat, crítica amb el Papa i la seva visita. La plataforma ja ha anunciat que el 4 de novembre, a les 19 h, es concentraran a la plaça Sant Jaume per reclamar un Estat vertaderament laic, que no financiï les creences religioses amb fons públics.

MÉS DE MIG MILIÓ

La visita de Benet XVI a Barcelona sorprén per les xifres que mou. La més impactant és el mig milió d’euros que l’Arquebisbat de Barcelona haurà d’abonar per tal d’organitzar la cita. La logística de la visita, la missa i el recorregut es sufragarà gràcies a les aportacions dels fidels. De moment, l’Arquebisbat ja ha recollit 300.000 € gràcies a les donacions. La institució catòlica també s’està encarregant de buscar voluntaris per a aquell cap de setmana. Dels 1.500 necessaris, s’han reclutat fins ara 800. L’Arquebisbat ha posat en marxa la pàgina web www.papabarcelona2010.cat, per tal d’informar de qualsevol detall.

El cost de la visita del Papa no és només els 500.000 € que aportarà la màxima autoritat de l’Església Catòlica a Barcelona. A aquest pressupost se li ha de sumar, a més, la despesa en el dispositiu de seguretat, propi d’un cap d’estat, càrrec que també ostenta Benet XVI, vers l’estat del Vaticà. La xifra no ha trascendit, però s’ha anunciat que anirà a càrrec dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana. Per tal d’assegurar la plena seguretat del pontífex, s’ha descartat incloure en el recorregut la Gran Via.

Un altre cost addicional servirà per donar servei als 2.000 periodistes acreditats. Seran necessaris 200.000 euros, que sufragaran la Diputació i la Generalitat, per al centre de premsa.

AUDIÈNCIA PLANETÀRIA

La visita del Papa Benet XVI a la ciutat serà seguida per uns 150.000 espectadors de tot el món a través dels seus televisors. Els fidels podran veure a través de la pantalla la missa oficiada pel Papa gràcies a les imatges de TV3, única cadena acreditada per a gravar dins del temple.

Uns pocs privilegiats podran assistir-hi en directe. Seran unes 6.000 persones, repartits entre uns 2.000 feligresos, 1.000 sacerdots, 800 cantors, treballadors del temple que hi podran assistir amb un acompanyant i les autoritats, entre d’altres. Ja han confirmat la seva presència el president de la Generalitat, José Montilla, l’alcalde de la ciutat, Jordi Hereu, els Reis d’Espanya i el president del Govern central, José Luís Rodríguez Zapatero. A fora de la Sagrada Família hi haurà el gran gruix d’assistents, fins a 40.000 persones que podran seguir l’ofici a través d’unes pantalles gegants.

En definitiva, es tracta d’unes dades que demostren que la visita del Papa Benet XVI a Barcelona és un esdeveniment que no només mourà les consciències dels seus feligresos, sinó que repercutirà a tot Barcelona d’una manera o d’una altra.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram