edifici UB

L’edifici de la UB quan es va construir. Foto: UB

“Volem explicar la història de la gent i no la de les pedres”, afirma Agustí Alcoberro, vicerector de la Universitat de Barcelona (UB). I és que l’edifici històric de la UB està d’enhorabona perquè ha arribat als 150 anys de vida i, per a celebrar-ho, el 9 de febrer es va inaugurar una exposició fotogràfica que repassa la seva història. Es podrà visitar fins al juliol.

Així doncs, la mostra es titula 150 anys en imatges i és fruit de la cerca en arxius (propis de la universitat i externs) i de la contribució dels particulars que han donat fotografies. De fet, segons explica la UB, s’han arribat a reunir fins a 800 fotografies, de les quals gairebé la meitat provenen de la crida que va fer la mateixa universitat.

Finalment, després de fer una neteja, l’exposició la formen unes dues-centes imatges que mostren l’activitat en aules, laboratoris i biblioteques als segles XIX i XX, alhora que documenten de diferents episodis pels quals ha passat l’edifici. Alguns exemples són les obres de construcció del centre, els bombardejos de la Guerra Civil, la visita del dictador Francisco Franco, que va estar retratat a l’escala d’honor, o les recents mobilitzacions estudiantils, entre altres capítols.

UB

Una imatge de l’interior de l’edifici històric de la UB. Foto: UB

Història del centre

Com estan comptabilitzats aquests 150 anys? Alcoberro explica que el 1872 és el retorn definitiu de la Universitat a Barcelona. En aquell moment era un centre medieval que “havia estat censurat quan el van desterrar a Cervera el 1714”, afegeix. Això s’havia fet per evitar la difusió i formació de la cultura catalana.

Al cap d’uns anys, els responsables de la universitat van fer “una ruta per diversos convents” per decidir si es reubicaven en un d’ells, explica Alcoberro, però els espais no eren suficients per a un edifici noble com el que volien fer. Fins que el 1863 es va decidir construir el centre on actualment hi ha la universitat. Amb aquestes dues dates establertes (1863, inici construcció i 1872, establiment definitiu), la UB ha hagut de decidir quina establia per comptar els anys. Alcoberro afirma que es van decidir per la segona, ja que és quan es fa el primer discurs d’inici de curs: “Per això fem un recull de fotografies que ens permet veure l’evolució de les persones que han passat”.

Per acabar, el vicerector de la UB destaca que l’exposició permet veure com durant gairebé 100 anys va ser l’únic edifici que concentrava els estudis superiors de Catalunya.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram