Avinguda Mistral

Una imatge actual de l’avinguda Mistral. Foto: Ajuntament

En els anys seixanta i setanta hi havia un punt del barri on es creava un microclima molt particular: l’avinguda Mistral, especialment en el tram que va des del carrer Entença fins a l’avinguda Paral·lel. Aquesta realitat la retrata el llibre que es presenta demà al Centre LGTBI de Barcelona, ‘Abisme Mistral’. Tal com explica el seu autor, Jordi Rodríguez, el que feia especial aquest espai del barri és la gran diversitat d’oficis i persones que hi havia, ja que s’hi trobaven el Canòdrom o la Fira de Mostres i, en zones dels voltants, casernes de la policia i militars, l’escorxador o l’església de Sant Ferran.

“Hi havia comerciants, funcionaris, policies, gent que vivia del món de les apostes, prostitució o el capellà de l’església de Sant Ferran, el pare Solà. Era el principal exorcista de l’Arquebisbat de Barcelona, tal com es va descobrir més tard”, recorda Rodríguez. Tanmateix, afirma que aquest llibre és el resultat de les històries que va escoltar fa anys a casa seva o per part d’alguns dels mateixos “personatges”, a qui va conèixer en la botiga dels seus pares.

Ha plogut molt des de llavors. Tal com assenyala, a l’avinguda Mistral “no queda res d’aquells temps” i, a més, probablement hauran marxat gairebé tots aquells personatges.“Ara estem igual que molts altres llocs de Barcelona. Aquí convivim amb el problema de la gentrificació”, recalca Rodríguez.