bloc de pisos del carrer de Tarragona

El bloc de pisos del carrer de Tarragona que es convertirà en un edifici turístic. Foto: Google Maps

La setmana passada es coneixia que una immobiliària té la llicència per convertir un edifici sencer del carrer de Tarragona en un bloc per a turistes. Estem parlant de 120 pisos, on viuen llogaters –entre ells veïns amb renda antiga– que poden perdre casa seva. El bloc està situat entre els carrers de València i el d’Aragó.

L’origen de la situació es deu a una escletxa judicial a l’ordenança que prohibeix la concessió de noves llicències per a pisos turístics des del 2019. La propietat del bloc, la immobiliària Gallardo, que alhora és propietat de la família de la dona de Manuel Valls, Susana Gallardo, va demanar les llicències el 2019, just després que la justícia tombés la primera normativa del govern de Colau aprovada el 2017. El TSJC la va anul·lar el 2019, moment que va aprofitar la propietat per posar en marxa els tràmits abans no s’aprovés la nova regulació.

El testimoni

En Xavi és una de les persones afectades per aquesta situació. Viu amb la seva dona, tots dos són jubilats i tenen contracte fins gairebé el 2028, però no estan tranquils: “Jo tinc tota la vida aquí, no volem marxar i menys quan s’acabi el contracte, que tindrem 80 anys”. I és que el veí del bloc explica que cada matí va a casa el seu fill, que viu molt a prop de casa seva, i cuida dels nets fins que van a escola: “Si haig de marxar com ho faré? I si visc a l’altra punta de la ciutat? Què passarà amb nosaltres? No volem marxar”, sentencia.

La situació al bloc s’ha tornat complicada perquè des de fa un any la propietat ja ha començat les reformes a diferents pisos que ja ha buidat perquè no renova el contracte als llogaters anteriors: “Nosaltres fa uns dos mesos que coneixem les intencions de la immobiliària, però ara entenem el moviment que hem anat veient els últims mesos”, explica en Xavi. I és que els veïns es van assabentar del cas gràcies a la Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample. Un cop van conèixer la informació, han començat a treballar junts per intentar asseure’s amb la propietat a negociar una alternativa mentre no arribi una possible revocació per part de l’administració.

Així doncs, la intenció de la propietat és anar esperant que els contractes arribin a la seva fi per no renovar-los i deixar els pisos buits per convertir-los en habitatges turístics. Una pràctica que ja fa un any que fan. “Ens molesta el soroll, la pols i tot el moviment que fan les obres per canviar els pisos”, explica en Xavi. De fet, denuncia que no poden obrir les finestres perquè els entra la pols.

Aquest veí acaba lamentant que a l’Ajuntament aquest cas l’ha agafat “amb la guàrdia baixa”. Per això afirma que lluitaran fins al final, però sense l’ajuda de l’administració creu que serà impossible.