Foto de família de la presentació del projecte de reforma de l’avinguda Paral·lel. Steven Guest/Ajuntament

Ja fa anys que es parla de la necessitat d’una revitalització de l’avinguda del Paral·lel. Aquest moment, però, no arribava mai. Fins ara. La inauguració de l’Artèria Paral·lel, la reobertura del Molino i l’adquisició de l’antic Teatre Arnau per part de l’Ajuntament deixen entreveure una reactivació de l’oferta teatral i cultural a l’avinguda. Precisament, aquest aspecte cultural va convertir el Paral·lel en un referent a finals del segle XIX i principis del XX; però en els darrers anys aquesta lluentor s’ha anat diluint fins quasi desaparèixer.

PROJECCIÓ A TOT EL MÓN

Un dels impulsors més determinants d’aquesta regeneració del Paral·lel ha estat la Fundació El Molino (FEM), que des de la seva presentació, ara fa poc més de dos anys, ha estat sumant esforços amb l’Ajuntament i les entitats. Les expectatives, tant de l’entitat com del consistori, han estat poteciar l’avinguda des de l’aspecte d’una transformació física, complementada amb un impuls de l’activitat econòmica i cultural.

Els representants polítics, encapçalats per l’alcalde de la ciutat, Jordi Hereu, van visitar fa tres setmanes el Teatre Arnau i l’Arteria Paral·lel, amb motiu de les seves recents adquisicions i obertures, respectivament. Durant l’acte, l’alcalde Hereu va avançar algunes de les línies bàsiques de la transformació.

“Encara s’ha d’acabar de definir, però tenim clar que volem convertir el Paral·lel en l’eix cultural més important de Barcelona, i que s’implanti en l’imaginari col·lectiu de tot el món”, ha destacat la regidora de Sants-Montjuïc, Imma Moraleda, present a l’acte. El mateix alcalde va evocar durant l’acte els exemples del Broadway novaiorquès o el Montmartre parisí. “La revitalització del Paral·lel és un dels grans projectes estratègics de Barcelona”, ha declarat Jordi Hereu, que va instar a que el futur Paral·lel “ha de projectar i fer relluir la vida cultural de Barcelona a Europa i al món”.

UN ESPAI DE TROBADA

Una de les conclusions a les que s’ha arribat és que l’avinguda s’ha convertit en les últimes dècades en una línia fronterera, un mur de separació entre els bar­ris de Sant Antoni, el Poble Sec i el Raval. Ja no és un lloc de trobada, com ho va ser a principis del segle XX, quan els barcelonins creuaven d’una vorera a l’altra, anant d’una bodega, al restaurant i acabant la vetllada en un teatre, gaudint d’una obra teatral o d’un espectacle de cabaret. Actualment, no és un fet habitual que els veïns de Sant Antoni creuin per anar al Poble Sec, i viceversa.

Un dels objectius del projecte és facilitar el pas a peu d’una vorera a una altra. Encara no s’ha definit com s’aconseguirà, però ja s’han avançat algunes mesures.

SIS NOVES PLACES

Una de les propostes més destacades de la reforma del Paral·lel és la creació de sis noves places al cantó de Sant Antoni. La idea és reconvertir les sis petites rotondes que connecten l’avinguda amb els carrers Vilamarí, Entença, Rocafort, Calàbria, Viladomat i Comte Borrell, unint-les a una de les voreres. D’aquesta manera, es crearia un espai públic on es podrien col·locar bancs, jocs infantils o nou arbrat. En definitiva, serien petits espais de descans, trobada i relax per als veïns i les persones que hi passegen. Aquesta mesura seria un reclam per a que més gent s’acostés al Paral·lel i anessin d’un cantó a l’altre de l’avinguda amb més naturalitat. Ben al contrari del que passa ara, en què els vianants, quan creuen, tenen la sensació de passar per una mena d’autopista, amb molts carrils, i de pressa, ja que els semàfors canvien de color de seguida.

AMPLIAR L’OFERTA

La transformació física de l’avinguda anirà acompanyada d’una reactivació de la seva activitat econòmica. L’anunci de l’alcalde Hereu de la compra per part del consistori del Teatre Arnau és una de les primeres accions en aquest sentit. “La compra de l’Arnau, que feia mesos que perseguíem, és una aposta clara de l’Ajuntament pel Paral·lel”, indica la regidora Moraleda. Malgrat l’anunci, ahir es va saber que el tràmit definitiu de compra no es tancarà fins d’aquí a uns dies.

Tot i així, hi ha tot de símptomes que porten a ser optimistes de cara al futur, com l’obertura de l’Artèria Paral·lel, el retorn del Molino o la propera obertura del nou establiment del cèlebre xef Ferran Adrià, 41º.

Actes més populars com la rua del Carnestoltes o la Nit Blanca també s’establiran any rere any a l’avinguda després de comprovar l’èxit d’edicions passades. Així doncs, no només l’activitat econòmica i els grans espectacles teatrals tindran el seu espai, també els veïns i les entitats de Sant Antoni i de la resta de barris colindants podran recuperar el seu Paral·lel.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram