La reforma de la ronda Sant Antoni no té data. Foto: Línia Eixample

Sant Antoni té ara mateix tres projectes pendents importants per al barri i que a curt termini no sembla que es puguin desencallar, especialment dos d’ells. Es tracta de la reforma de la ronda Sant Antoni i de la recuperació del solar de l’antic teatre Talia. El tercer cas és el de l’espai veïnal que s’ha de fer a la part de sota del mercat.

La transformació de la ronda de Sant Antoni és un cas d’aquells que ja s’ha convertit en un serial. Després de la retirada de la carpa del mercat a finals del 2018 semblava que la transformació de la zona aniria força de pressa i així ho va prometre l’Ajuntament. Ara com ara, tal com va admetre el regidor Martí al novembre, no hi ha data per a les obres. “El procés participatiu que s’havia de fer per escollir el disseny no s’ha fet. Primer es va aparcar per les eleccions i després per la pandèmia”, afirma Pep Sala, el president de l’Associació de Veïns de Sant Antoni. Sala recorda que és una obra important, que els comerciants també reclamen. “Sempre ho reivindiquem perquè la ronda Sant Antoni uneix el barri amb la plaça Universitat i el centre de la ciutat”, afirma Jordi Arias, president de Sant Antoni Comerç. Arias es mostra molt crític i creu que és una “vergonya” que no s’hagi fet la reforma després de tants anys d’obres del mercat.

El segon cas és el del solar de l’antic Talia. Al març, pocs dies abans de l’esclat de la pandèmia, el regidor Martí va anunciar que ja hi havia la dotació econòmica per començar els tràmits d’expropiació. El procés, però, pot durar un parell d’anys com a mínim.

Des de l’AV Sant Antoni recorden que de moment ni el pla d’inversions del Districte ni els pressupostos estan aprovats. “És molt probable que totes aquestes inversions no es puguin afrontar perquè el coronavirus ha provocat noves necessitats”, afirma Sala, que afegeix que el cas del solar de l’antic Talia és molt important perquè s’hi ha de fer habitatge públic. Pel que fa al cas de l’espai veïnal a la part de sota del mercat també parlem d’una promesa que acumula retards. Ha d’acollir un local per als joves del barri i una cuina comunitària on s’organitzin activitats.