teatre intergeneracional

Una edició anterior a un altre barri. Foto: Maribel Pozo Ruiz/Plàudite Teatre

Un grup de 4t de primària de l’Escola Aldana i uns quinze veïns de Sant Antoni majors de 65 anys començaran a fer teatre plegats la setmana vinent. Serà gràcies al projecte intergeneracional de Plàudite Teatre, amb la col·laboració de l’escola, el CAP Manso i el Centre Cívic Cotxeres Borrell.

Per entendre els beneficis d’aquesta iniciativa, va bé escoltar Gemma Fanlo, infermera del CAP i una de les responsables de l’arribada del projecte al barri. “A Sant Antoni hi ha molta gent gran en risc de patir soledat no desitjada”, explica. Alhora, afegeix que “també hi ha molts infants d’orígens diversos que no tenen els avis a Catalunya i que, per tant, no tenen referents de gent gran”. Les peces encaixen soles.

“Des del CAP detectem quins pacients grans estan sols i no acostumen a fer activitats, i els proposem apuntar-s’hi”, comenta Fanlo. Una d’aquestes persones és la Marisol Rodríguez, que ha treballat tota la vida amb nens i nenes com a mestra. El projecte de teatre intergeneracional li sembla “increïble” perquè “és una manera de demostrar als petits que la gent gran també té molt a ensenyar-los i que cal cuidar-la i estimar-la”. “És molt bonic ajuntar dues generacions diferents que en realitat tenen molt en comú, com ara la gran necessitat d’afecte”, diu.

De moment, aquest mes d’octubre han començat els assajos per separat, però dilluns vinent s’ajuntaran els dos grups. Al llarg del curs, petits i grans crearan una obra de teatre des de zero i la representaran el mes de maig. Fanlo, que ha estat present en les sessions de la gent gran, celebra que de seguida s’hagi generat un clima de confiança entre els participants. “Més enllà del projecte, fan xarxa entre ells i poden arribar a funcionar com a grup, motivant-se els uns als altres”, destaca. Això facilita que s’apuntin a fer altres activitats i, finalment, que deixin enrere la sensació de soledat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram