El cicle s’ha programat coincidint amb la ressaca de Sant Jordi. Foto: Oriol Bosch / ACN

La recerca de la mitja taronja, la idea que l’amor tot ho pot… Aquests i altres mites de l’amor romàntic van començar a desmuntar-se ahir al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc gràcies al cicle de xerrades ‘(Re)Pensem l’amor’. Mentre encara dura la ressaca de Sant Jordi, l’autèntic dia dels enamorats a Catalunya, el centre convida a reflexionar i debatre sobre aquest sentiment des d’àmbits tan diferents com la ciència i el cinema.

Les encarregades de donar el tret de sortida a aquest cicle, que va començar aquest dimarts, van ser les integrants de l’associació Luciferases, que es dediquen a fer divulgació científica amb perspectiva feminista. Durant la xerrada ‘Parlem d’amor des de la ciència’, van analitzar l’amor com a procés químic, però també com a construcció social i cultural. “La base del sentiment és biològica, però la manera d’estimar ve marcada culturalment. L’ésser humà no s’entén sense context”, apunta en aquest sentit Judit Ferrusola, graduada en Ciències Biomèdiques i fundadora de Luciferases.

D’altra banda, Ferrusola recorda que “la ciència és una institució més” i, com a tal, també “està travessada pel masclisme”. Tenint en compte això, Luciferases es pregunta si des de la ciència s’han perpetuat alguns mites de l’amor romàntic. “Per exemple, s’acostuma a dir que les dones som més emocionals que els homes i es busca una base científica per justificar-ho. Això genera desigualtats”, explica.

Precisament, l’amor romàntic “és l’amor que se’ns ha ensenyat”, diu Ferrusola. Aquesta forma d’entendre’l implica una “jerarquia”, en la qual la parella sentimental ha d’anar per davant de tot, i justifica actituds tòxiques i perilloses. En definitiva, “l’amor romàntic genera violència”, tal com alerta aquesta científica.

MÉS REFLEXIÓ
L’Ateneu Fort Pienc continuarà sent un espai de reflexió sobre l’amor entre el 4 i el 13 de maig. Dimarts que ve, el doctor en Antropologia Jordi Roca oferirà la conferència ‘Amor, mentides i altres ximpleries: de l’amor romàntic a Tinder. Un mapa amorós de la modernitat’.

Després arribarà el moment d’analitzar la influència del cinema en la forma que tenim d’entendre aquest sentiment. Marta Piñol, doctora en Història de l’Art especialitzada en cinema i societat, en parlarà a la ponència ‘Desconstruir falsos mites: l’amor en la pantalla cinematogràfica’. Per completar el cicle, el centre cívic projectarà dues pel·lícules d’èpoques ben diferents: Carta a una desconocida (1948) i Her (2013).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram