Residència Tàber Habitatge

La Coordinadora de Familiars de Residències 5+1 atén als mitjans durant la protesta. Foto: X (@CooResidencias)

El tancament imminent de la Residència Tàber, ubicada al 625 de la Gran Via de les Corts Catalanes, ha generat indignació entre les famílies dels residents i crítiques contra l’especulació immobiliària a la ciutat. L’establiment, que acull una vintena d’avis, abaixarà la persiana el 28 de febrer perquè el nou propietari de l’immoble no ha renovat el contracte de lloguer. Tot apunta que la finca ha estat adquirida per un fons d’inversió, que preveu convertir-la en habitatges de luxe i de lloguer de temporada.

Les famílies afectades denuncien la falta d’informació i el poc marge de temps que han tingut per buscar alternatives. “Encara no sabem on aniran els nostres familiars. Ens amoïna que la direcció no ens ha dit res”, lamentava María José Martín Bosch, familiar d’un resident, en declaracions a Betevé.

Davant d’aquest escenari, l’Ajuntament ha anunciat que iniciarà un procés de mediació entre el propietari i els residents per trobar una solució, però ha recordat que la responsabilitat del reallotjament recau en la Generalitat. En aquest sentit, segons ha afirmat la regidora de Salut i persones amb discapacitat, Marta Villanueva, el consistori “acompanyarà les famílies”, però ha insistit que la reubicació és competència del Departament de Drets Socials.

No és un cas aïllat

El cas de la Residència Tàber no és un fet aïllat. Segons Carolina Recio, regidora de Barcelona en Comú, hi ha una cinquantena de residències a l’Eixample que podrien veure’s afectades per situacions similars en els pròxims anys, fet que “posa en risc el dret a l’habitatge de les persones que hi viuen”. La regidora ha acabat denunciant el dèficit de places residencials que té la ciutat. Per tot això, el consistori també ha aprovat elaborar un informe per identificar altres centres que es trobin en una situació vulnerable.

La indignació ha derivat en mobilitzacions. El passat 19 de febrer, una trentena de persones es van concentrar davant la residència per protestar contra el tancament i exigir mesures per evitar casos similars. “No es pot fer el tancament d’aquesta manera, desarrelant les persones grans de l’espai i entorn que coneixen”, va denunciar María José Carcelén, presidenta de la Coordinadora de Familiars de Residències 5+1, a Betevé.

Amb tot, el tancament de la Residència Tàber s’ha convertit en un exemple paradigmàtic de l’impacte de l’especulació immobiliària sobre els serveis socials i ha encès el debat sobre la necessitat de protegir les residències de gent gran de l’expulsió per motius econòmics.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram