La Casa Gallofré, una botiga amb 109 anys d’història. Foto: Sant Antoni Comerç

Amb 109 anys d’història, la Casa Gallofré ha viscut de tot. Una guerra civil, dues dictadures i un parell de pandèmies són alguns dels fets que han coincidit amb l’existència d’aquesta merceria del barri de Sant Antoni. La situació actual, però, l’ha tocat de mort.

El cartell de “liquidació per tancament” està penjat des d’aquesta setmana, com un crespó negre, a l’aparador de la botiga. Així ho han alertat l’usuari de Twitter @Bcnsingular i diversos veïns, que han lamentat la notícia. Un augment del lloguer i la reducció del nombre de vendes en són les causes directes, si bé els responsables del negoci assenyalen un problema de fons: el model de ciutat.

“Al final Sant Antoni deixarà de ser un barri i serà només una zona de pas per a turistes”, lamenten des de la Casa Gallofré. Aquests comerciants denuncien que “s’estan expulsant els veïns del barri” perquè no es poden permetre viure-hi. I el mateix passa amb botiguers com ells, que han pres la decisió de tancar a contracor perquè no poden pagar el local del número 68 del carrer Manso.

El contracte se’ls acaba al novembre i la propietat els ha anunciat un increment del lloguer al qual no poden fer front. Remarquen que, durant la pandèmia, la propietat “es va portar molt bé”, però que precisament aquella època va acabar de consolidar un canvi en els hàbits de consum dels clients. “El model de venda ja no és el que era, la gent compra molt per internet”, asseguren. Tot plegat, diuen, ha estat una “estocada mortal” per a la Casa Gallofré.

Un futur descoratjador

La tristor per haver de tancar se suma a la incertesa d’un futur que preveuen “complicat”. La responsable de la botiga es quedarà a l’atur amb 54 anys, conscient que la seva edat pot ser un obstacle a l’hora de trobar feina.

Pel que fa al local que durant 109 anys ha acollit la Casa Gallofré, li auguren un futur amb poc esperit de barri i poc original. “Potser es convertirà en un bar o en una botiga de queviures, com tot el que està obrint en aquesta zona”, intueixen els comerciants. Una nova vida que, malauradament, no tindrà res a veure amb aquesta merceria que ja té els dies comptats.

Tres tancaments en una setmana

El de la Casa Gallofré no és l’únic tancament que s’ha anunciat aquesta setmana a l’Eixample. Al barri de la Sagrada Família, l’avinguda Gaudí ha perdut un altre establiment mític. Alp Sports, una botiga de roba de muntanya i altres articles d’alpinisme, ha abaixat la persiana per sempre.

D’altra banda, a l’Esquerra de l’Eixample, la Granja Montsant es va acomiadar ahir dijous de la seva clientela. La propietària, Rosa Maria Puig, ha recordat en un missatge a Twitter que aquest estiu haurien celebrat el 41è aniversari. “El cor se’ns trenca”, ha confessat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram