Foto: Cetir

Suplementar l’alimentació amb zinc redueix la mortalitat en el pacient Covid-19? Aquesta és la premissa amb la qual s’ha dut a terme l’estudi dirigit pel doctor Robert Güerri, coordinador d’hospitalització de Covid-19 de l’Hospital del Mar de Barcelona, i l’investigador Rubén Vicente, del grup de Biofísica del Sistema Immunològic de la Universitat Pompeu Fabra.

Els resultats de l’estudi han estat presentats en un webinari organitzat en sinergia entre les dues càtedres de Fundación QUAES, a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona i a la Universitat Politècnica de València (UPV). Les dues càtedres són clars referents en matèria de medicina nuclear i big data (UPF) i marcadors d’imatge (UPV), àmbits en què les sinergies aportaran grans avenços en investigació i coneixement a la societat. Els participants en aquest webinari comparteixen l’objectiu comú d’aportar llum sobre l’actualitat candent de la Covid-19.

EL ZINC, UN OLIGOELEMENT ESSENCIAL
“El zinc és un oligoelement necessari per fabricar estructures bàsiques del nostre cos, així com per mantenir la bona salut del nostre sistema immunitari”. Partint d’aquesta afirmació, el doctor en Bioquímica Rubén Vicente ens parlava de la importància de tenir una dieta variada, ja que amb ella és possible resoldre la manca de zinc. Alguns dels aliments que contenen més zinc són les ostres, la carn vermella, la carn d’au, els llegums, els ous, la fruita seca, les fruites i hortalisses i els lactis.

Es calcula que, a Europa, entre un 10 i un 20% de la població té deficiència en zinc i que aquesta xifra augmenta fins a un 30% si la valoració es fa a escala mundial. Això és degut a una dieta pobra, poc variada i basada en cereals. Són dades preocupants si tenim en compte que entre un 4 i un 5% de la mortalitat infantil s’associa a deficiència de zinc, la qual ocasiona principalment malalties respiratòries i gastrointestinals.

EL PAPER ANTIVIRAL DEL ZINC
El zinc modula la resposta del sistema immunitari i regula el fenomen d’activació dels limfòcits T i B, que destrueixen les cèl·lules infectades que generen anticossos. “I és que una deficiència en zinc produeix una resposta exagerada del sistema immune que augmenta l’alliberament de citocines i la inflamació. I la inflamació redueix els nivells circulants de zinc, de manera que s’inicia un bucle que pot acabar danyant l’individu”, afirma Vicente.

D’altra banda, l’entrada de zinc a les cèl·lules es postula com un agent antiviral: pot aturar la multiplicació dels virus. En l’actualitat, ja hi ha literatura científica que demostra que una entrada de zinc massiva és capaç d’aturar/inhibir el fenomen de replicació de determinats virus. S’han fet proves en laboratori que demostren aquest fet en infeccions de coronavirus, rinovirus, herpes i hepatitis.

Partint d’aquesta premissa, s’ha dut a terme l’estudi per veure si també en el cas de la Covid-19 hi ha relació entre la manca de zinc i la severitat amb què cursa la malaltia. “Al laboratori es van infectar cèl·lules amb Covid-19 i es va poder observar que, com menys zinc tenien aquestes cèl·lules, més es replicaven, de manera que vam determinar que el virus es troba molt més còmode quan hi ha deficiència de zinc”, explica el doctor en Medicina Robert Güerri.

SOBRE LES CÀTEDRES DE FUNDACIÓN QUAES
La Fundación QUAES és una organització sense ànim de lucre dedicada a fomentar la difusió dels avenços mèdics i científics entre pacients. La vocació d’aquesta organització, impulsada per Cetir Ascires, és compartir el coneixement de manera rigorosa i accessible, generant un veritable punt de trobada entre la societat, l’àmbit acadèmic i els professionals de la sanitat.

Impulsar la recerca en camps que facin progressar la medicina i apropar els avenços científics a la societat són la raó de ser de les càtedres de la fundació. Aquestes línies d’actuació es reflecteixen en el desenvolupament tant de la Càtedra a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (UPF), referent a medicina nuclear i big data, com de la Universitat Politècnica de València (UPV), clar exponent en matèria de marcadors d’imatge.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram