Una imatge de la botiga que Llibre Solidari ha obert fa poc al carrer Provença. Foto: Llibre Solidari

Si el lector o lectora d’aquest article és usuari del metro és molt possible que hagi vist més d’una vegada les parades de llibres de l’ONG Llibre Solidari. També pot haver vist botigues de la mateixa entitat en diferents punts de la ciutat, entre les quals hi ha la del número 146 del carrer Provença, oberta el passat 3 de setembre.

Llibre Solidari va ser fundat el 2011 per Joan Bagur, un emprenedor jubilat que en aquell moment tenia 75 anys. El projecte va començar recollint llibres de forma modesta. El primer pas endavant va ser començar a tenir espais de venda a diversos mercats ambulants de la ciutat i a finals del 2012 va obrir la seva primera botiga al barri del Congrés (Sant Andreu). El 2015 va arribar l’acord amb TMB per tenir les parades al metro, cosa que va suposar un salt qualitatiu.

Ara qui lidera Llibre Solidari és la filla de Joan Bagur, Berta Bagur, juntament amb el seu germà Carles. El projecte ha crescut molt i actualment Llibre Solidari té nou botigues –fa poc també en van obrir una al passeig Sant Joan­–, sis parades a la xarxa de metro, i tres parades als mercats municipals, entre elles al Mercat de la Concepció. “Els primers sorpresos amb el que hem aconseguit som nosaltres”, explica a Línia Eixample Berta Bagur.

ENTRE UN I CINC EUROS
Els llibres que ven Llibre Solidari tenen un preu d’entre un i cinc euros i la quantitat de donacions que reben és molt gran, al voltant de 25.000 llibres cada mes. “La gent acumula molts llibres i abans no coneixia cap opció per fer donacions com la nostra”, afegeix la cap visible del projecte, que remarca que una de les principals tasques de l’entitat és “apropar la cultura a la gent a través dels llibres a un preu molt baix, especialment en un moment com l’actual on hi ha gent que passa per dificultats econòmiques”.

El projecte solidari, doncs, s’articula a través de l’obra social que fan i que té tres línies d’actuació: ajudes econòmiques directes a gent a través de l’Ajuntament, un projecte de donacions cap als seus voluntaris i diferents convenis amb altres ONG, com per exemple Càritas. “El primer objectiu del meu pare sempre ha estat ajudar la gent, sobretot la gent gran”, diu Carles Bagur.

A causa del coronavirus les vendes a les parades del metro, que són estratègiques, han caigut molt. Per aquest motiu l’entitat està apostant per l’obertura de botigues per mirar de seguir amb unes que criden l’atenció: el 2019 van fer unes vendes per valor de 400.000 euros i van rebre 200.000 euros en donacions.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram