Fórmula 1

Carrera de Fórmula 1 al circuit de Montmeló. Foto: Circuit de Catalunya

La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha conclòs que l’exhibició de la Fórmula 1 que està prevista al centre de Barcelona “no és coherent” amb les polítiques de mobilitat sostenible, ni amb el respecte als drets a l’espai públic, a un medi ambient sa i a la salut. Per això, ha afirmat que s’hauria de traslladar al Circuit Barcelona-Catalunya, a Montmeló.

El síndic ha demanat a l’Ajuntament que ponderi els beneficis que obtindrà la ciutat acollint aquesta activitat i l’afectació de drets de ciutadania que suposarà i consideri “la possibilitat de cancel·lar-la”. Per al síndic, és “difícilment justificable” autoritzar activitats contaminants en un context de crisi climàtica.

En aquest sentit, la Sindicatura ha insistit que aquesta iniciativa s’hauria de dur a terme en un espai habilitat per acollir aquest tipus d’activitats, com el Circuit de Montmeló. Ha afegit que es podrien habilitar mitjans de transport públic per possibilitar el desplaçament de la ciutadania que vulgui assistir a l’espectacle.

La polèmica

L’origen de l’actuació del Síndic és una queixa formalitzada per deu entitats i associacions, entre les que hi ha la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona, Eixample Respira o Revolta Escolar, entre d’altres.

El ‘Road Show’ de la Fórmula 1 està previst per a la tarda del 19 de juny, quan els pilots sortiran amb els seus monoplaces des de la ronda Universitat, giraran a la rotonda de la Gran Via i continuaran fins a arribar gairebé al carrer Aragó, on tornaran a girar cap al sud. La velocitat màxima permesa serà de 100 km/h, segons ha anunciat el consistori.

En la seva resolució, la Sindicatura ha considerat que acollir un esdeveniment d’exhibició de vehicles de Fórmula 1 en una ciutat que històricament ha superat els llindars de contaminació atmosfèrica admesos “no és una decisió alineada amb el deure de protecció del medi ambient”. Ha afegit que a l’Eixample és on es produeixen els nivells més elevats d’exposició a l’NO2.

Per tant, veu “difícilment justificable” autoritzar activitats contaminants en un context de crisi climàtica i d’un ampli consens mundial envers la necessitat de reduir les emissions de gas d’efecte hivernacle.

D’altra banda, ha apuntat que el consistori no els ha fet arribar l’autorització municipal per fer aquesta activitat ni cap informació sol·licitada al respecte.

Esdeveniment “puntual” amb “projecció internacional”

L’Ajuntament, per la seva banda, ha defensat l’exhibició de bòlids i ha subratllat que és un esdeveniment “perfectament compatible” amb la voluntat i el “compromís clar” de “seguir pacificant el trànsit, reduint el CO2 i combatent la contaminació acústica”.

L’equip de govern encapçalat per Jaume Collboni subratlla que es tracta d’un esdeveniment “puntual i extraordinari” i defensa la “projecció internacional” que el circuït aporta tant a Barcelona com a Catalunya.

Segons l’Ajuntament, el Circuït de Catalunya és una infraestructura “clau” per a la indústria de l’automoció que permet “la innovació i la captació de talent amb influència sobre l’àrea de Barcelona”.

Per això, el consistori “dona suport” a l’esdeveniment gratuït adreçat a la ciutadania i considera que així s’apropa una activitat amb “molts seguidors” que majoritàriament només es pot veure per televisió.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram