L’escenari del Teatre Studium, original dels anys trenta, a l’interior del Taller Masriera. Foto: Línia Eixample

Representants de la Plataforma Masriera es van reunir dijous passat per primera vegada amb l’actual regidor de l’Eixample, Jordi Valls, i van sortir de la trobada amb un cert optimisme. “Valorem positivament el resultat de la reunió”, van assegurar. El motiu: el regidor s’havia “compromès a estudiar amb més profunditat la possibilitat de fer compatible la preservació del Teatre Studium i el programa de l’Ateneu Masriera amb el possible emplaçament de la Biblioteca Sofia Barat”.

Cal recordar que la Plataforma Masriera ha defensat des del principi la conversió del temple del carrer de Bailèn en un ateneu de barri, tenint en compte la manca d’equipaments que pateix la Dreta de l’Eixample. En aquesta demanda, la plataforma veïnal sempre ha tingut clar que s’ha de preservar el Teatre Studium, és a dir, el teatre original dels anys trenta que s’amaga a l’interior de l’edifici. En canvi, des de l’Ajuntament han proposat traslladar-hi la Biblioteca Sofia Barat, una idea que no compta amb el vistiplau ciutadà.

Ateneu, teatre i biblioteca?

“El Taller Masriera no s’escau tipològicament a una nova Biblioteca Sofia Barat”, deia el text que va fer arribar la Plataforma Masriera al regidor Valls en el marc de la reunió. De fet, aquests veïns ho han repetit per activa i per passiva, de la mateixa manera que han admès en tot moment que la biblioteca del barri necessita créixer.

Tot i que preferirien que la Sofia Barat s’ampliés en un altre emplaçament, no tanquen la porta a l’opció de combinar diferents usos. En aquest cas, proposen augmentar la superfície del temple aprofitant “l’edificabilitat potencial existent” o ampliar la part superior de l’edifici per ubicar-hi la biblioteca. Una biblioteca que, suggereixen, podria ser especialitzada en teatre.

Amb tot, la Plataforma Masriera valorarà “d’aquí a unes setmanes” l’evolució d’aquesta “nova línia de treball”.

El temple que explica la història de la Dreta de l’Eixample