Una imatge virtual de l’avantprojecte municipal per a la ronda. Foto: Ajuntament

Una ronda sense cotxes, amb un tram de carril bus de baixada, sense carril bici i amb una nova plaça totalment pacificada. Aquest és l’avantprojecte definitiu per a la ronda Sant Antoni que va presentar aquest dilluns la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz. La proposta final és fruit d’un procés participatiu i inclou demandes d’entitats veïnals i comercials tant de Sant Antoni com del Raval.

Fa unes setmanes, la cinquantena d’entitats aplegades en la Plataforma Propacificació de la Ronda Sant Antoni es van mostrar obertes a aprovar el projecte municipal, però amb algunes condicions. Entre elles, hi havia l’eliminació del carril bici i la consolidació “com a espai lliure per a vianants” del tram de la ronda entre Villarroel i Casanova, incloent-hi la plaça del Pes de la Palla. Totes dues han estat recollides pel govern municipal. Pel que fa a la segona petició, la proposta definitiva preveu la creació d’una “gran plaça” al tram de la ronda que hi ha entre Villarroel i Floridablanca, que s’unirà a l’actual plaça del Pes de la Palla. Els punts de càrrega i descàrrega previstos inicialment se situaran als extrems de la nova plaça, de manera que la resta de l’espai quedarà 100% lliure per als vianants.

D’altra banda, l’avantprojecte manté el carril bus de baixada entre Villarroel i Comte d’Urgell, una de les cessions que van anunciar les entitats favorables a la pacificació total en la seva última roda de premsa. Cal recordar, això sí, que van acceptar el pas del bus amb la condició que es creés una comissió de seguiment que, en un futur, pogués estudiar alternatives per fer fora el bus de la ronda.

Amb tot, la presentació de la proposta final ha estat celebrada per aquestes entitats, que consideren que és l’avantprojecte de “consens”. A l’altra cara de la moneda, però, hi ha la Plataforma d’Afectats per la Llosa de Sant Antoni. “Ens sentim enganyats”, han confessat des d’aquesta entitat a Twitter, on han acusat Sanz d’actuar “amb unilateralitat” i de no escoltar les seves propostes.