La Unitat Militar d’Emergències (UME) ha desinfectat dos cops les instal·lacions. Foto: Cedida

El passat 25 d’abril, la Unitat Militar d’Emergències (UME) desinfectava per segon cop la residència d’avis Fort Pienc, alhora que començava una redistribució dels usuaris per separar els casos positius dels negatius de coronavirus. Segons denuncien alguns treballadors, amb qui Línia Eixample ha parlat, la “mala organització” que hi havia hagut fins aleshores –i que, diuen, encara impera en el centre– hauria provocat a hores d’ara 22 morts per Covid-19 i més de quaranta contagis entre els interns.

Al principi de la crisi, el personal va rebre ordres de no fer servir mascareta “per tal de no alarmar els residents”, explica una treballadora que prefereix no dir el seu nom. Tant ella com altres companys lamenten que, fins a l’1 d’abril, no es va autoritzar l’ús d’Equips de Protecció Individual (EPIs), i després es va fer “en condicions de racionament”. Un altre membre de la plantilla, que també ha volgut mantenir l’anonimat, detalla que han de “reutilitzar els EPIs durant cinc o sis dies”. En aquest context, assegura que hi ha hagut almenys una desena de treballadors infectats però que no se sap la xifra exacta. Sigui com sigui, Línia Eixample ha pogut parlar amb un professional del centre que està ingressat amb coronavirus i amb una altra que ho ha estat durant dues setmanes.

Precisament, aquesta manca d’informació sobre l’impacte real de la Covid-19 entre el personal és fruit de “l’opacitat” que denuncien els treballadors. En aquest sentit, expliquen que els dies 19 i 20 d’abril els van fer tests PCR a ells i als residents, però que “la gestora de la residència (Sacyr Social) va prohibir donar la informació tant a treballadors com a familiars”, relaten. Si bé la pressió de les famílies va aconseguir que, el dia 23, es comuniquessin els resultats dels interns, els treballadors se n’han “anat assabentant per altres vies”.

“IMPOTÈNCIA”
Malgrat les mesures que es van prendre a finals del mes passat, una de les treballadores veu amb “impotència” com la residència continua estant “mal organitzada”: ”La sectorització s’està fent malament”, afirma. I és que, segons alguns membres del personal, sovint es veuen obligats a anar a plantes “netes” de coronavirus després d’haver estat a la planta dels contagiats.

Amb tot, reconeixen que la situació els està afectant a nivell emocional: ”Hi ha hagut dies que, en arribar a casa, m’he posat a plorar”, diu una de les professionals. En la mateixa línia, el seu company afegeix que “és realment dur veure els avis morir”.

Aquest mitjà s’ha posat en contacte amb la direcció del centre, que no ha volgut fer declaracions sobre les dades i informacions denunciades pel personal.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram