La Model és un espai emblemàtic de la ciutat. Foto: Arxiu

Ja es coneixen els detalls del projecte de transformació de l’antiga presó Model. A principis de mes l’Ajuntament va presentar una proposta que contempla conservar bona part de l’estructura de l’antic centre penitenciari, fer un total de set equipaments i construir 150 pisos públics.

Així doncs, la intenció del consistori és que les sis galeries de l’edifici es conservin. La idea és transformar-les en una espècie de passatges amb els diferents espais que hi haurà connectats entre ells. Les galeries estaran obertes per tal que l’espai sigui per al veïnat, mentre que l’espai central del panòptic serà una plaça pública.

Els set equipaments projectats són un institut-escola, una escola bressol, una residència de gent gran, un espai per a joves, un espai d’economia social i solidària, un poliesportiu semi soterrat i l’Espai Memorial de la Model, que estaria ubicat a la quarta galeria. A banda, també es pretén que la zona sigui un nou pulmó verd, ja que està previst fer un gran parc verd a l’eix que formen els carrers Rosselló i Entença. En paral·lel, el consistori vol pacificar el mateix carrer Rosselló i el carrer Nicaragua.

94 MILIONS
El cost de tot el projecte s’enfila fins als 94,3 milions d’euros. D’aquesta quantitat, l’Ajuntament n’aportarà 47,5 milions. La resta encara no se sap d’on sortiran, tot i que la intenció del consistori és que sigui la Generalitat qui els acabi pagant.

Així ho va expressar la tinent d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, durant la presentació del projecte. Sanz també va remarcar que “mai s’havia fet una reserva tan gran d’espai per poder corregir el dèficit d’equipaments”. Està previst que les obres comencin entre finals del 2020 i principis del 2021.

CRÍTIQUES DEL PSC
El PSC, per la seva banda, ha denunciat que el nou projecte de la Model “renuncia a equipaments clau per al barri”. Els socialistes consideren que “el govern Colau ha perdut l’oportunitat de generar tots els espais educatius que necessiten urgentment els veïns i veïnes”. També van valorar el projecte des d’ERC. Els republicans van celebrar la presentació del projecte però van demanar al consistori que “compleixi el compromís de fer un equipament de salut mental a La Model”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram