La plaça de les Arts i l’entrada principal del TNC diumenge passat. Foto cedida

Graelles, fum, olor de menjar, paradetes, lavabos portàtils i gent fent cua. Així lluïen els jardins del TNC (o la plaça de les Arts) el cap de setmana passat i així tornaran a lluir aquest cap de setmana. I és que, després d’haver acollit el Mediterranean Gluten Free Forum els dies 20 i 21 de maig, aquest espai serà l’escenari de l’All Those Food Market del 26 al 28 de maig. Sembla, doncs, que la plaça està adquirint un tipus d’ús que no acaba de convèncer l’Associació de Veïns i Veïnes del Fort Pienc.

El president de l’entitat, Joaquim Mallén, denuncia que s’està “privatitzant l’espai públic”, alhora que es causen molèsties en els espectadors del teatre, “fent entrar els usuaris de la Sala Gran i la Sala Petita per portes laterals d’emergència”. “Si fos un teatre privat, d’acord, però és públic”, subratlla Mallén, que posa en dubte que acollir esdeveniments privats sigui la “missió” del TNC i la zona que l’envolta.

Un espai públic a reivindicar

Precisament, sobre aquesta zona, recorda que es tracta de la plaça de les Arts, un espai que fa temps que els veïns demanen que es desenvolupi i que es converteixi en una àrea que doni vida al barri i que uneixi el TNC i l’Auditori. “És una plaça pública”, insisteix.

De fet, actualment és el lloc de pas habitual per als vianants que van de Castillejos a Padilla o viceversa i volen evitar vorejar tot el recinte. Quan hi ha activitats privades, com les fires gastronòmiques d’aquests dos caps de setmana consecutius, la plaça es tanca i els veïns no la poden travessar. Una situació que Mallén critica perquè, diu, “no té sentit”.