Un acte durant la Festa Major de Sant Antoni en suport del Prize. Foto: Twitter (@AVVSantAntoni)

El passat mes de novembre, Sant Antoni rebia amb preocupació la notícia que l’emblemàtic bar Prize podia tenir els dies comptats. Després d’un canvi de mans de la propietat de la finca on hi ha el local, al número 130 del carrer Floridablanca, l’ombra del desnonament planava sobre l’anomenat Espai Prize. De seguida, el barri es va mobilitzar per evitar el trist desenllaç i, tot i que semblava pràcticament impossible, la història ha tingut un final feliç.

“Hem salvat la casa”, celebra Xavi Prize, el sobrenom amb el qual es coneix al responsable d’aquest bar musical. Tal com explica en Xavi, aquesta victòria és el resultat de l’ajuda que ha rebut per part del Sindicat de Llogateres i dels col·lectius del barri. Uns i altres van estar presents a la reunió amb la propietat que va acabar amb l’esperat acord, aquesta mateixa setmana. “La seva intervenció ha estat imprescindible”, assegura.

No va ser una negociació fàcil ni curta: va començar a dos quarts de dues del migdia i va acabar a les deu de la nit. Finalment, però, l’esforç va donar fruits. “Vam arribar a un acord abans d’anar a judici”, destaca en Xavi.

Un barri entregat

En aquests mesos, el manifest per salvar el Prize ha aconseguit la signatura de prop de 800 veïns i més de quaranta entitats de Sant Antoni. A més, el barri ha organitzat actes a favor d’aquest espai i contra el desnonament, un dels quals va tenir lloc durant la Festa Major. En Xavi s’emociona pensant en tot l’escalf que li han fet arribar. “Normalment, el que rep un bar musical dels veïns són queixes, no suport”, comenta, rient.

Tenir el barri de part seva ha estat clau en tot aquest procés. “La propietat ha vist que no estic sol i que el petit no sempre és tan petit”, diu. De fet, ell mateix també ha pres consciència en aquest temps de l’estima del veïnat. “M’he adonat que els tenia amb mi i, sabent això, no podia tirar la tovallola”, confessa.

Una festa per dir “fins aviat”

Per poder continuar, el Prize s’haurà de reformar. És per això que estarà vuit mesos tancat per obres, però amb la garantia que després podrà tornar a obrir “tal com és i com el coneixem”, en paraules d’en Xavi. Per a ell, conservar el local amb la seva estètica (i, per tant, amb la seva essència) era “una exigència”. I així serà.

Amb tot, demà dissabte hi haurà una festa davant del local per, d’una banda, celebrar la victòria i, de l’altra, acomiadar-se temporalment. Serà des de les set del vespre i fins a les onze de la nit i inclourà una jam session i un brindis que es preveu multitudinari.

“Afortunadament, en comptes d’un acte trist, podrem fer una festa per celebrar que ens quedem i que aquest comiat és només temporal”, valora en Xavi. Aquest veí de Sant Antoni defensa que ell, en el fons, és un “masover” que posa casa seva a punt per obrir la porta a la gent del barri. I que sigui per molts anys.

Sant Antoni vol salvar l’emblemàtic bar Prize