El recinte de l’antiga presó Model. Foto: Xavier Alsinet/ACN

Els tres primers equipaments de l’antiga presó Model entraran en funcionament el 2027, tal com ha anunciat l’Ajuntament aquest dilluns. Segons el consistori, les obres per fer-los realitat començaran el 2025, després que ara s’hagi posat en marxa la licitació de la redacció dels projectes.

Els equipaments que es construiran en la primera fase de la transformació de la Model seran l’institut escola Xirinacs, un pavelló poliesportiu municipal i l’Espai Memorial. Aquest últim es desplegarà en les tres plantes de la quarta galeria i una part del panòptic, tindrà cel·les temàtiques i permetrà fer un recorregut per la història de les presons al nostre país. En aquest sentit, es destacarà el paper que va tenir la Model com a punt neuràlgic de la repressió franquista.

Aquests tres espais es troben en una mateixa peça, cosa que permetrà fer una única licitació conjunta impulsada pel Consorci d’Educació de Barcelona i finançada per l’Ajuntament, que agilitzarà els procediments i reduirà els terminis d’execució. Els equipaments estan situats en la zona sud-oest de l’illa,  entre els carrers de Nicaragua, Provença i Rosselló. Es tracta del primer pas del projecte de reconversió de la Model en un pol d’equipaments i espai verd de l’Esquerra de l’Eixample.

L’Ajuntament ja va donar aquesta informació el setembre passat, quan va dir que els equipaments entrarien en funcionament “entre el 2026 i el 2027”. Finalment, aquest dilluns han concretat que serà el 2027.

Cessió a entitats del barri

D’altra banda, a curt termini, l’Ajuntament cedirà la primera planta de l’edifici del carrer Entença a entitats del barri. Segons ha avançat avui, es destinarà sobretot a col·lectius juvenils i de cultura popular.

En paral·lel, el consistori es planteja rehabilitar de forma provisional tota aquesta planta. Aquest projecte tindria un pressupost de 40.000 euros i es redactaria al llarg d’aquest mateix any, amb l’objectiu d’executar-lo el pròxim mandat “si hi ha dotació pressupostària”, tal com han matisat des de l’Ajuntament.

Els primers equipaments de la Model hauran d’esperar al 2026