El ple extraordinari que s’ha celebrat aquest divendres al matí per aprovar el Pla d’usos de l’Eixample. Foto: Ajuntament

L’Eixample ja té el seu Pla d’usos. Semblava impossible, però finalment hi ha hagut acord per donar llum verda a la nova normativa que ha de regular activitats econòmiques com la restauració, l’oci o els supermercats 24 hores al districte. El Pla s’ha aprovat aquest divendres en un ple extraordinari que ha posat fi a una complicada cursa d’obstacles. En els posicionaments dels partits, no hi ha hagut sorpreses d’última hora: hi han votat a favor BComú, PSC i ERC, Junts s’hi ha abstingut i la resta (PP, Cs, Valents i la regidora no adscrita) hi han votat en contra.

La sessió ha començat a les onze del matí amb la incorporació d’urgència d’una esmena d’edició presentada per Junts que demanava crear un grup de treball amb entitats veïnals i comercials per fer un seguiment de l’aplicació del Pla d’usos. Aquesta esmena, que ha estat aprovada, s’ha sumat a la presentada per ERC a principis de setmana, que va fer possible el consens polític. A proposta dels republicans, s’ha afegit una clàusula per revisar el funcionament de la nova regulació al barri de Sant Antoni un any després de la seva entrada en vigor. En aquest sentit, cal recordar que Sant Antoni ha estat el principal motiu de xoc entre comuns i PSC.

La tercera tinenta d’alcaldia, la socialista Laia Bonet, ja va anunciar ahir que el vot del PSC aquest divendres seria favorable. I així ha estat. “Hem de felicitar-nos. És una gran notícia que tinguem aquest acord”, ha celebrat. També ha admès que “és un Pla d’usos que ningú se sent seu” i que precisament aquesta és la seva “virtut”, perquè és de “tots”.

Per la seva banda, la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, ha agraït els partits que han permès l’aprovació del Pla i les entitats que hi han treballat. Un cop més, ha recordat que el Pla ha d’evitar casos com el d’Enric Granados, que “no es pot repetir”, i ha defensat el model del Pla d’usos de Sant Antoni.

Des d’ERC, Ernest Maragall ha atribuït al seu partit el mèrit de ser facilitador del consens. “Aquest ple l’ha convocat Esquerra Republicana”, ha afirmat, alhora que ha retret al PSC que s’hi mostrés en contra la setmana passada, i que ara hi hagi votat a favor.

“El primer Pla d’usos de la història del districte”

Tal com ha posat en valor l’alcaldessa Ada Colau, el ple extraordinari d’avui ha fet possible “el primer Pla d’usos de la història del districte de l’Eixample”. El camí cap a la seva aprovació, però, no ha estat fàcil. Els socis de govern, BComú i PSC, van presentar plegats la proposta de Pla d’usos el passat dia 12, però els socialistes se’n van desmarcar cinc dies després. Aleshores començava un serial que ha evidenciat encara més la distància entre tots dos partits.

Aquesta manca de consens va provocar que, tot just fa una setmana, en el ple ordinari de divendres passat, el punt del Pla d’usos s’hagués de retirar en el darrer moment de l’ordre del dia, quan la sessió ja estava en marxa. De seguida, Colau va anunciar que convocaria un ple extraordinari en els pròxims dies. El suggeriment d’ERC d’avaluar la situació a Sant Antoni un any després de l’entrada en funcionament del Pla, que va ser acceptada, va ser el primer pas per aconseguir l’acord que s’ha materialitzat avui.

El Pla d’usos de l’Eixample ja té els suports necessaris per aprovar-se