Iván Jiménez i Txema Montero, a l’Odd Kiosk. Foto: César Segarra

Des de mitjans de setembre, a la cantonada dels carrers València i Enric Granados, hi ha un quiosc que crida l’atenció a qui hi passa per davant. Es tracta de l’Odd Kiosc, el primer quiosc queer de Barcelona i probablement del món. Per qui ho pugui desconèixer, queer és una paraula anglesa que es pot traduir com a poc usual en el marc de les identitats sexuals.

Aquest quiosc, doncs, està especialitzat en la temàtica LGTBI, ja que els seus dos impulsors formen part del col·lectiu. Són en Txema Montero i l’Iván Jiménez, dos barcelonins que són amics des de fa anys i que durant la pandèmia s’estaven replantejant el seu futur a la ciutat. Un dia, però, en Txema, que va estudiar arquitectura, li va comentar a l’Iván que li preocupava que els quioscos de la ciutat s’estaven morint. D’allà va néixer la idea i després de setmanes de recerca van trobar el quiosc ideal. “Va anar tot força ràpid i, quan vam començar a fer les obres per posar el quiosc a punt, de seguida vam detectar que hi havia interès entre la gent, tot i que al principi no vam dir que ens especialitzaríem en temàtica LGTBI”, explica Jiménez a Línia Eixample.

Així doncs, a mitjans de setembre van aixecar la persiana mantenint la mateixa estructura del quiosc però amb un disseny totalment renovat que crida l’atenció per la seva modernitat. “Estem molt contents de la rebuda que hem tingut dels veïns. Era un lloc tancat i trist i ara torna a tenir vida”, diu Jiménez.

Pel que fa a la seva oferta, tot el que té a veure amb la temàtica LGTBI està dividit en quatre parts: il·lustracions, una petita secció de fanzins, llibres i revistes, que en aquest cas són de temàtiques variades que van més enllà del col·lectiu. A banda, han mantingut la venda de la premsa tradicional i també tenen un espai dedicat a begudes i snacks.

ESPAI REFERENT
L’Odd Kiosk, així ho remarca Jiménez, vol ser un espai referent per al col·lectiu LGTBI. “Això és un negoci i lògicament hem de fer diners però també volem fer una funció social i de visibilització, especialment en un moment on els atacs cap a la gent LGTBI augmenten”, explica. I és que aquest quiosc ha nascut en un districte, l’Eixample, que té com una de les seves banderes la de l’arc de Sant Martí i que, des de principis del 2019, té el Centre LGTBI al barri de Sant Antoni. També té un nou lloc de referència de la comunitat queer des de l’any passat, el local Candy Darling de la Gran Via. Ara, amb l’Odd Kiosk, el lligam entre l’Eixample i el col·lectiu LGTBI es reforça.