Els impulsors han detectat que els serveis socials estan desbordats i han creat una alternativa. Foto: ACN

Que la crisi sanitària del coronavirus ha vingut de bracet amb una crisi econòmica és, a hores d’ara, un fet innegable. Com també ho és que, en temps difícils, la solidaritat es multiplica. Una prova d’això és l’aliança que ha teixit la Xarxa de Suport de Sagrada Família amb el Sindicat d’Habitatge de l’Eixample Dret, el Casal de Joves La Dreixa i la Xarxa de Suport del Fort Pienc. Els quatre moviments veïnals han creat una comuna d’aliments que ha començat a caminar aquesta setmana amb l’objectiu d’arribar a aquelles persones que s’han quedat sense ingressos i a les quals “els serveis socials no els donen cap solució”, tal com expliquen des de l’organització.

Si diumenge l’alcaldessa Ada Colau deia en una entrevista a La Sexta que els serveis socials de la ciutat estaven “a punt del col·lapse”, els impulsors de la comuna d’aliments han pogut constatar en primera persona que estan desbordats. Segons ha dit a Línia Eixample un membre de l’entitat de Sagrada Família, Roger Casadesús, al principi de la pandèmia el Districte els va dir que derivessin la gent que els demanés ajuda als serveis socials. “Al cap d’unes setmanes, les mateixes persones tornaven a posar-se en contacte amb nosaltres perquè no havien rebut cap ajuda”, afegeix.

Davant d’això, totes quatre entitats van començar a treballar en la creació de la comuna d’aliments, que ara ja compta amb una trentena de voluntaris i uns 45 usuaris. Pel que fa al funcionament, comerços i particulars poden portar menjar a La Cruïlla, el Casal Independentista de l’Eixample, els dimarts de cinc a set de la tarda, i també poden fer donacions econòmiques a un compte bancari. Les entregues es fan els dijous i els dissabtes al mateix espai, seguint torns i totes les mesures de seguretat necessàries.

REBRE I OFERIR AJUDA ALHORA
Una particularitat d’aquesta comuna d’aliments és que, en molts casos, els usuaris són alhora voluntaris. Aquest mitjà ha parlat amb dues noies de 20 i 26 anys (que no han volgut dir el seu nom) que es troben en aquesta situació. Totes dues comparteixen pis de forma accidental des que la crisi va obligar la més jove a marxar del lloc on vivia i, aquest mes de maig, ja no han pogut pagar el lloguer perquè no tenen ingressos. Reconeixen que, més enllà de la “incertesa” que senten pels seus casos individuals, els preocupa molt no poder atendre totes les sol·licituds que els estan arribant. “Hi ha gent que ha prioritzat pagar el lloguer, gent a qui li fa vergonya demanar ajuda i, fins i tot, gent que ja s’ha quedat al carrer”, comenten sobre el perfil dels usuaris de la comuna d’aliments. Sigui com sigui, tenen clar que la finalitat de la iniciativa és “cobrir totes les necessitats i arribar on l’Estat no està arribant”, afirmen.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram