El paper dels voluntaris és clau durant aquests dies. Foto: Cedida

“La situació és molt delicada, és una merda. Treballem de dilluns a dissabte i és humiliant no poder parar ni un moment”. Amb aquesta claredat s’expressa Rafael Martínez, el president de l’ONG De Veí a Veí, que es dedica a repartir aliments, quan se li pregunta per l’impacte social que està tenint la crisi del coronavirus.

Parlar amb en Rafa, tal com se’l coneix al barri, deixa fins i tot mal cos. S’explica amb una intensitat que demostra el seu compromís amb els més febles, però les seves paraules també transmeten impotència per tot el que està veient. “Ens estem trobant amb problemes molt greus. Ha vingut gent que no parla català ni castellà. En un cas vam haver de buscar algú que parlés urdú perquè ens ho traduís”, explica.

L’entitat té el seu local al número 7 del carrer Rocafort, des d’on reparteix menjar per a tothom qui ho necessiti. Des de l’inici de la pandèmia han atès a més de 800 persones del barri. La xifra crida l’atenció. “I aquí no hi compto la gent del Raval i el Poble-sec, que també col·laborem amb entitats d’allà”, afegeix en Rafa. Una altra cosa que fa dies que veu és que la situació actual, i tot el que vindrà, “és més greu que el que va provocar la crisi econòmica”.

ELS SERVEIS SOCIALS
Quan toca parlar dels Serveis Socials de l’Ajuntament el president de De Veí a Veí s’enfurisma i no estalvia crítiques. “Han tancat tots els punts de l’Eixample menys un. En un moment que s’ha de maximitzar la detecció de casos ells l’han minimitzat”, denuncia. “Quan ve la gent a demanar menjar els fem firmar una fitxa per passar la informació a Serveis Socials. Doncs resulta que no ens les accepten, diuen que no els molestem”, afegeix en Rafa molt molest, al mateix temps que lamenta que a la reunió virtual de dimarts de la taula comunitària de salut “no es van ni presentar”.

La desatenció que denuncia és molt diferent quan parla del treball que l’entitat està fent amb el personal dels CAP, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana. “Amb tots ells hem fet coses grandioses”, diu. Els elogis segueixen quan toca parlar dels veïns i de les diferents entitats i fundacions que ajuden l’ONG, ja que els han permès recaptar 11.000 euros.

Per la seva banda, la comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament, Sònia Fuertes, afirma que comparteix la preocupació de l’ONG però reivindica que el consistori ha fet un “esforç per mantenir els centres oberts”, al mateix temps que remarca que cal tenir en compte el “context d’emergència”. Fuertes també posa al damunt la taula l’augment de les atencions fetes pels Serveis Socials, amb un augment de més del 150% de les ajudes econòmiques i amb un servei d’àpats diaris que ha passat dels gairebé 4.000 a gairebé 10.000. Per acabar, la comissionada no creu que es pugui dir que els Serveis Socials estan desbordats.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram