A la cuina de l’Escola Urgell no hi ha mai carn ni peix. Foto: Línia Eixample

Els alumnes de l’Escola Urgell no mengen carn ni peix. Almenys durant l’horari lectiu. I és que el menjador d’aquest centre concertat ofereix, des de fa 60 anys, un menú ovolactovegetarià, és a dir, basat només en verdures, fruites, ous, llet i derivats. “Tenim una dieta que prioritza els productes d’origen vegetal i de proximitat”, afirma Betlem Polo, directora del centre, a Línia Eixample.

Les raons per les quals ho fan són diverses, però la directora en destaca una de principal: la salut integral dels alumnes i del medi ambient. “És un dels pilars de l’adventisme”, diu en referència a una de les branques del cristianisme protestant i que predomina en la filosofia del centre. “Som l’únic centre protestant de Barcelona i, a Espanya, només n’hi ha quatre que siguin adventistes”, assegura Polo.

El projecte nutricional del centre se sosté a partir d’un reforç en la presència de productes d’origen vegetal però també en el consum de productes frescos i de mercat. “Oferim una dieta molt completa, supervisada per nutricionistes”, explica la directora. Al menú del menjador escolar, menys carn i peix, hi ha de tot: un dia hi ha amanida variada amb fruits secs, espaguetis a la napolitana i fruita de temporada; un altre, crema de verdures, escalopa vegetal amb patates fregides i fruita… Així, fins a arribar als 20 menús planificats que tenen per al curs escolar d’enguany.

RESPECTE CAP A LA NATURA
Un dels altres objectius, però, és la responsabilitat ecològica envers el medi ambient. “El nostre ideari es basa també a educar en salut i respecte cap a la natura”, diu la directora. “És un projecte sostenible”, afegeix. De fet, entitats com Greenpeace fa anys que avisen de les conseqüències climàtiques que té el consum actual de carn. D’acord amb l’ONG, el 80% de la desforestació s’atribueix a l’activitat ramadera, igual que una part de les emissions de gasos que afecten la capa d’Ozó. No obstant això, no recomanen esborrar del tot aquests productes del menú diari però sí una dràstica reducció de la producció i consum de carn i peix, apostant per una “dieta baixa en proteïna animal i on predominin els productes d’origen vegetal, ecològics i locals”. D’altra banda, l’Organització Mundial de la Salut també recomana disminuir la presència de la carn en les dietes, tot i que reconeix que les opcions càrnies i vegetarianes tenen els seus respectius avantatges.