Terrassa restaurant

Els restauradors tenen dos mesos per sol·licitar la consolidació de les terrasses. Foto: Ajuntament

Enmig de noves restriccions i cancel·lacions de reserves a última hora, els restauradors de la ciutat van rebre a finals de l’any passat una bona notícia: el ple municipal va aprovar la consolidació de les terrasses de bars i restaurants ampliades a la calçada arran de la pandèmia. Ara, els propietaris tenen dos mesos per sol·licitar aquesta consolidació. Però el que és una bona notícia per als restauradors pot ser una mala notícia per als veïns.

“Penso que l’Ajuntament s’ha equivocat”, diu el president de l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample, Joan Vey. Tot i que entén que “el sector de la restauració ho ha passat malament i se li ha de donar suport”, critica que en molts casos s’hagin acabat “duplicant” les terrasses. Assegura que hi ha zones del barri –i cita com a exemple el carrer Consell de Cent– per on els vianants tenen dificultats per passar, sobretot si van en cadira de rodes o amb cotxet.

La visió de l’associació veïnal del barri és compartida per la FAVB, que després de conèixer la decisió del consistori va fer un comunicat molt crític, afirmant que “aquesta modificació és fruit de la pressió del Gremi de Restauració” i assenyalant la manca de consens al plenari. I és que la consolidació de les terrasses només va rebre els vots a favor de l’equip de govern, BCanvi i la regidora no adscrita, mentre que JxCat, Cs i PP s’hi van abstenir i ERC hi va votar en contra.

I al carrer Enric Granados?

Si hi ha un carrer afectat per la presència excessiva de terrasses, aquest és Enric Granados: n’hi ha un centenar. Precisament per això, la decisió presa per l’Ajuntament no afectarà aquesta zona, ja que la nova ordenança permet denegar consolidacions de llicències en àrees d’especial saturació d’establiments. Així ho va explicar la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, que va posar com a exemple justament el carrer Enric Granados. Des de la plataforma SOS Enric Granados, Josep Maria Alcoberro diu que estan tranquils però pendents de veure com es concreta aquesta excepció i si també té en compte xamfrans o zones properes.

Sigui com sigui, Alcoberro qüestiona la consolidació de les terrasses ampliades i recorda que aquesta “aposta indiscriminada” per la restauració és el que va convertir el seu carrer en el que és ara. “L’experiència d’Enric Granados hauria de servir per no repetir errors”, conclou.