La històrica victòria d’ERC en les eleccions municipals celebrades el passat 26 de maig té gran part de la seva explicació en els resultats que els republicans van obtenir a l’Eixample. I és que la formació liderada per Ernest Maragall va aconseguir guanyar amb 3.705 vots d’avantatge respecte dels comuns. La xifra representa tres quartes parts de l’avantatge total (4.800 vots) que ERC va treure a Barcelona En Comú al conjunt de la ciutat. A l’espera dels pactes electorals, caldrà veure si la victòria serveix a Margall per ser alcalde.

Així doncs, la victòria d’ERC al districte, on hi va haver una participació del 69,7%, es va produir gràcies als 29.444 vots obtinguts, que van representar un suport del 22,9%. Barcelona En Comú, que va aconseguir mantenir els suports de fa quatre anys, va ser la segona força amb 25.739 vots (20%). Tot i fidelitzar el vot del 2015, els comuns es van veure superats per l’espectacular creixement dels republicans.

Després d’ERC i Barcelona en Comú, el tercer partit més votat a l’Eixample va ser el PSC, que amb Jaume Collboni al capdavant va aconseguir un bon resultat amb més de 19.000 vots (15%). A poca distància dels socialistes s’hi va col·locar JxCAT, que va ser una de les formacions derrotades de la nit, i es va haver de conformar amb 17.471 vots (13,5%). El cinquè lloc el va ocupar Manuel Valls (15.757 vots i un 12,2% de suport), que amb la candidatura BCN Canvi-Cs va ser un dels grans fracassats de la nit electoral. Els tres següents partits van ser, en aquest ordre, Barcelona és Capital (4,9%), PP (4,6%) i CUP (4,1%). El PP de Josep Bou va aconseguir entrar al consistori, mentre que les altres dues formacions independentistes en van quedar fora.

ELS BARRIS
Pel que fa als barris, ERC va aconseguir tenyir-los tots de groc. Els republicans, doncs, es van endur la victòria en tots sis: el Fort Pienc, la Sagrada Família, la Dreta de l’Eixample, l’Antiga Esquerra de l’Eixample, la Nova Dreta de l’Eixample i Sant Antoni.

El barri on van obtenir més suports va ser a la Sagrada Família, on es van enfilar fins al 24% dels vots. Els comuns es van quedar en el 21,8%, mentre que el tercer lloc va ser per al PSC (15,5%). El segon lloc amb millors resultats per als republicans va ser Sant Antoni (23,7%), tot i que aquí només van aconseguir treure mig punt percentual a la candidatura de Colau. Els socialistes van tornar a ser tercers (15%). El tercer barri amb millor percentatge de vot per a ERC va ser la Nova Esquerra de l’Eixample (23,2%). En aquest cas els comuns es van quedar al 18,5% i els socialistes, que van tornar a quedar tercers, en el 15,1%.

Al Fort Pienc el suport als republicans va ser del 23%, mentre que els comuns van tornar a ser segons amb el 21,1% i els socialistes tercers (16,3%). En el cas de l’Antiga Esquerra de l’Eixample, ERC va firmar un 22,2% de suports, BComú es va quedar en el 17% i el PSC en el 15,3%. Per últim, la victòria d’ERC amb un suport més baix va ser a la Dreta de l’Eixample (20%), amb els comuns a tocar (19,1%) i amb JxCAT en el tercer lloc (15,4%).

Les europees deixen una clara victòria de Puigdemont

Les eleccions europees, que es van celebrar el mateix dia que les municipals, van confirmar el comportament dual de l’independentisme, que també va guanyar els comicis al Parlament Europeu. En aquest cas, però, la victòria no va ser per a ERC, sinó que la força més votada va ser la candidatura Lliures per Europa (JxCAT-Junts), que tenia Carles Puigdemont com a cap de llista. Puigdemont, doncs, va aconseguir quedar per davant d’Oriol Junqueras, que encapçalava la llista dels republicans.

En el cas de l’Eixample, els resultats de la llista de Puigdemont van ser molt bons, ja que va aconseguir reunir 42.751 vots (33,4%). El segon lloc, a molta distància de JxCAT-Junts, va ser per a ERC, que va obtenir 24.889 vots (19,5%). És a dir, Puigdemont va treure a Junqueras gairebé 18.000 vots.

El podi del districte de les europees el va tancar el PSC de Josep Borrell, que no va quedar gaire lluny d’ERC. Els socialistes van aconseguir un total de 22.088 vots, que els van suposar arribar al 17,3% dels suports. Per últim, el quart lloc va ser per a Catalunya en Comú-Podem, el cinquè per a Ciutadans i el sisè per al PP.

En el cas dels barris, la victòria de Puigdemont va ser absoluta, ja que va guanyar als sis barris del districte amb molta comoditat.

ERC, per la seva banda, va aconseguir ser la segona força a tots amb l’excepció de l’Antiga Esquerra de l’Eixample, on el PSC es va endur el segon lloc per davant dels republicans per 25 vots.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram