L’avinguda Mistral, pels volts del 1928

L’avinguda Mistral formava part d’un tram de camí històric d’accés a Barcelona pel sud que ha tingut múltiples denominacions al llarg de la història. El seu nom actual data de l’any 1930 i està dedicat a l’escriptor occità Frederic Mistral (Malhana, Provença, 8-9-1830 – 25-3-1914), un dels escriptors més importants de la llengua occitana al segle XIX i Premi Nobel de literatura el 1904.

El traçat correspon a un antic camí romà que en època medieval es va dir Via Morisca, ja que discorria cap al sud. Era un dels principals accessos a la Barcelona emmurallada i partia del portal de Sant Antoni cap a la Creu Coberta, una creu de terme aixecada on avui conflueixen les avingudes Mistral i Paral·lel. El 1764, durant el regnat de Carles III, sobre aquest antic camí es va construir una nova carretera reial dissenyada pels enginyers Pedro Martín Cermeño i Joan Escofet. Més enllà de la Creu Coberta, la via prosseguia pels municipis veïns d’Hostafrancs i Sants cap al sud i, posteriorment, cap a Madrid.

El tram de l’històric camí entre l’antic portal i la creu de terme va ser integrat en el projecte d’Eixample dissenyat per Ildefons Cerdà, després de l’enderrocament de les muralles. Amb el nom de passeig de la Creu Coberta, va esdevenir un lloc de passeig molt concorregut, i durant el primer terç del segle XX va acollir les parades dels Encants, al costat d’un poblat barraquista entre el que avui són els carrers Floridablanca, Vilamarí i Entença.

Per la proximitat de l’avinguda al recinte de l’Exposició Internacional de 1929 i per causa de la pròxima celebració d’aquest esdeveniment, els Encants van ser traslladats a la plaça de les Glòries i les barraques van ser enderrocades per tal d’urbanitzar el passeig i convertir-lo en un bulevard, amb una rambla central amb arbres. Es va instal·lar enllumenat elèctric i es va canviar el nom per avinguda Milans del Bosch.

Durant el febrer de 1934 va explotar una bomba amagada en un pal de tramvia, a la confluència de l’avinguda Mistral amb el carrer Llançà. L’atemptat va produir diversos ferits i una víctima mortal. El 26 de gener de 1939, l’avinguda Mistral va ser una de les vies per les quals les tropes franquistes -la 105a Divisió del Marroc- van entrar a Barcelona.

Entre 1994 i 1996 es va convertir en un passeig de vianants, es va construir un aparcament subterrani, es va enjardinar la superfície, es va renovar el mobiliari urbà i es va instal·lar una escultura de Lawrence Weiner dedicada a Frederic Mistral, transformació que va projectar l’arquitecte municipal Jaume Graells.

Foto: Barcelofília

per Santi Capellera i Rabassó

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram