Solé va recollir el premi de mans de l’alcaldessa Ada Colau. Foto: Ajuntament

És veïna de la Sagrada Família, té 75 anys i en fa vint que es dedica a millorar la vida de la gent gran de forma voluntària. Precisament per aquesta trajectòria, Milagros Solé Laguna ha estat escollida pel Districte de l’Eixample per rebre la Medalla d’Honor de la ciutat, que l’alcaldessa Ada Colau li va entregar dimarts al Saló de Cent de l’Ajuntament.

Contenta i agraïda pel reconeixement, Solé explica com entén el voluntariat: “Tots hem de col·laborar a fer una societat millor”, diu d’entrada, i de seguida recorda que “se’n beneficien les dues bandes”. Solé i el seu marit van decidir donar suport a la tercera edat quan es van prejubilar, tot i que ella ja havia treballat com a auxiliar a una residència geriàtrica. Aviat es van interessar pels projectes d’Amics de la Gent Gran i de l’Espai de Gent Gran Sagrada Família i, des d’aleshores, no se n’han desvinculat. “Hi ha moltíssima gent gran sola i, amb els voluntaris, els canvia la vida”, assegura.

La pandèmia no només ha empitjorat el problema de la soledat, sinó que n’ha complicat la solució. En una situació normal, les visites dels voluntaris, les activitats i els actes com el dinar de Nadal serien el principal xut d’energia per a les persones grans soles. Des de fa nou mesos, tot això ha desaparegut, però voluntaris com Solé treballen incansablement perquè ningú se senti sol. “Fem una animalada de trucades i videoconferències, i continuem oferint ajudes i desplaçaments sempre que cal”, diu la veïna de Sagrada Família, que afegeix amb alegria que “molta gent ha volgut fer-se voluntària”. Pel que fa a la celebració de Nadal, un moment en què la soledat es fa especialment dura, s’estan estudiant alternatives segures al tradicional dinar i una ampliació de l’obsequi que normalment s’atorga a la gent gran.