Roger Viñeta i Alba Massons durant el seu primer concert. Foto cedida

Convertir el famós Yo te esperaré del grup colombià Cali & El Dandee en una rumba reivindicativa en català no està a l’abast de qualsevol. Cal tenir imaginació, talent i coses a dir, tres requisits que compleixen Alba Massons i Roger Viñeta. Aquests joves del Fort Pienc, de 22 i 21 anys respectivament, són els integrants del grup La Vaca És Cega –el nom, és clar, és en honor al poema de Joan Maragall– i van fer el seu primer concert dissabte a la Cruïlla.

L’Alba i el Roger van posar en marxa el grup la tardor passada, però ja fa temps que fan música junts. Van començar a coincidir a la Casa Groga l’any 2018 com a membres de l’esplai i el casal de joves Xiroc, i de seguida es van adonar que compartien gustos musicals. “Sempre que ens ajuntàvem, acabàvem tocant alguna cançó”, diu l’Alba, veu i guitarra d’una banda que completa en Roger amb el caixó.

Tots dos són estudiants i, almenys de moment, no tenen intenció de dedicar-se professionalment a la música. El que sí que volen és “reivindicar la rumba com a cultura popular catalana”. Aquest propòsit els ha portat a “agafar cançons de qualsevol estil musical i convertir-les en rumba, canviant les lletres i afegint-hi un toc de sàtira”, expliquen.

Defensen que la cultura és una forma d’expressió política i que el grup és “una eina de protesta, una manera amena de transmetre un discurs”. En aquest sentit, recorden que, amb la pandèmia, “l’oci alternatiu ha estat vetat” i volen demostrar que “tota la cultura és segura, també la que es fa als espais autogestionats”. Lamenten que una altra conseqüència de la crisi sanitària hagi estat “l’estigmatització dels joves” i tenen l’objectiu d’ajudar a trencar-la.