Festa 30 anys Xiroc

La festa dels 30 anys es va celebrar dissabte passat. Foto cedida

L’any 1993 va començar amb una bona notícia al Fort Pienc. Un grup de nois i noies que havien estat vinculats a l’Esplai Xiroc van posar en marxa una nova entitat conservant-ne el nom: el Casal de Joves Xiroc. El projecte, que va fer els primers passos oficialment el 21 de gener d’aquell any, pretenia “dinamitzar” el barri i implicar la gent jove en aquesta tasca. Tres dècades més tard, un altre grup de joves –que evidentment no havien nascut quan es va crear el casal– encara el mantenen viu.

La plaça del Fort Pienc es va convertir dissabte passat en l’escenari de la celebració del trentè aniversari del Casal Xiroc. Música, àpats populars i altres activitats van marcar la jornada festiva, que també va incloure una exposició per commemorar aquesta efemèride que arriba en una etapa clau per al casal. Una etapa de remuntada, en podríem dir.

Trenta anys donen per a molt i, com no podia ser d’una altra manera, el casal ha viscut moments de tot des que es va fundar. Des de l’entitat destaquen, per exemple, els nombrosos canvis d’ubicació als quals han hagut de fer front. Van començar a la parròquia de Sant Oleguer, on aleshores hi havia l’Esplai Xiroc, però aviat se’n van anar a la Casa Groga. Tot i que aquest edifici (situat a Alí Bei, 120) és la seva seu actual, la història no és tan fàcil. En aquest temps, han canviat d’adreça vuit cops.

De la Casa Groga, de fet, n’han hagut de marxar dues vegades, però també hi han tornat dues vegades. L’última va ser el 2018, després que la campanya Exigim espais donés fruits. El problema va ser que, en aquell moment, “la gent que havia fet possible la campanya des del 2015 s’havia fet gran i costava trobar joves que agafessin el relleu a l’assemblea”, expliquen els integrants actuals del Casal Xiroc. La solució va ser organitzar un cap de setmana obert a joves del barri que hi estiguessin interessats. Una estratègia efectiva: l’assemblea va passar de sis a vint membres.

Precisament en aquest moment de “revifada”, recorden, va arribar la pandèmia. “Fèiem moltes activitats presencials i la covid ens va fer aturar-ho tot”, lamenten. Les úniques tasques que s’havien de fer igualment eren les purament administratives, és a dir, les menys engrescadores. I quan es va poder reprendre de mica en mica l’activitat, la situació no era gaire favorable: “Alguns membres ho havien deixat, hi havia desmotivació i les restriccions no ajudaven”, reconeixen.

Per sort, tot això ha quedat enrere i ara tenen un context diferent. Des que ha tornat la normalitat, han sorgit tres nous “grups estables” al casal: La Finestra, de temes audiovisuals; Annapurna, d’espectacles de foc, i Molí Groc, d’arts plàstiques. Han reprès els tallers i l’oci i han guanyat nous membres. A més, la preparació de l’aniversari els ha ajudat a “refer vincles” amb antics membres del casal i altres veïns.

Amb tot, ara se senten forts per assumir els reptes que tenen al davant: “Recuperar la voluntat associativa del barri (en totes les generacions), arribar a tot el jovent que hi viu i, per últim, donar a conèixer el Fort Pienc a Barcelona”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram