Un 26,5% dels joves d’entre 16 i 24 anys s’han sentit sols. Foto: Ajuntament

La soledat no desitjada és un problema que s’acostuma a associar a la gent gran, però, en els últims temps, ha impactat cada cop més en adolescents i joves. Tant és així que, segons l’enquesta Òmnibus del 2020, els barcelonins d’entre 16 i 24 anys són els més afectats per la soledat: un 26,5% s’han sentit sols sovint o alguna vegada. Davant d’això, l’Ajuntament acaba de presentar una guia per prevenir, detectar i acompanyar adolescents i joves en situacions de soledat.

Un bon termòmetre per entendre l’abast del problema és escoltar els professionals que treballen amb aquest col·lectiu. Des de l’espai Konsulta’m de l’Eixample, situat al Fort Pienc, l’educadora social Laia Sastre confirma aquest increment de la soledat i les conseqüències que ha tingut per a la salut mental dels joves. “Potser no diuen explícitament que se senten sols, però tenen més inseguretat i menys autoestima, sobretot ara a l’hora de tornar a relacionar-se amb gent”, explica Sastre.

El Konsulta’m de l’Eixample ofereix suport psicològic als adolescents i joves del districte des de l’abril passat –va ser l’últim de la ciutat a posar-se en marxa– i, per tant, només ha existit en pandèmia, un període sinònim d’aïllament. “Els adolescents es troben precisament en l’etapa de la vida més social, en el moment de descobrir coses noves, conèixer gent… Tot això s’ha perdut amb la Covid”, lamenta Sastre, que reconeix que és “molt xocant veure que se senten sols”. I és que, en definitiva, han hagut de viure el contrari del que els tocava viure per edat, i per això la situació els ha afectat de manera especial.

Malgrat tot, en aquest any i mig, hi ha hagut una cosa positiva: “Ara es parla molt més de la salut mental”, valora Sastre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram