La Sagrada Família és el monument més visitat de la ciutat. Foto: Arxiu

L’Ajuntament ha arribat recentment a un acord amb la Junta Constructora de la Sagrada Família per minimitzar l’impacte turístic que té per a la zona la gran afluència turística que rep el monument.

Les principals mesures de l’acord busquen evitar les cues al carrer i l’ocupació de les voreres per part dels turistes mentre esperen per accedir al recinte. En aquesta línia, està previst que a partir del pròxim mes d’agost les llargues cues es facin a dins del recinte, ja que es traslladaran a l’interior les taquilles per tal que la gent que no té entrada pugui comprar-la. A més, es canviaran les franges d’accés al temple per aconseguir una entrada més esglaonada. Si abans les entrades es feien cada hora, està previst que es facin cada 15 minuts.

També s’ha posat en marxa una prova pilot d’un dispositiu informatitzat que detecta les places buides de l’àrea d’autocars i avisa els conductors mitjançant uns panells informatius o el telèfon mòbil, al mateix temps que també s’ha previst, a partir de l’abril, la incorporació de sis agents cívics que treballaran al voltant del temple. Segons expliquen des de l’Ajuntament, la seva tasca serà “promoure el civisme, la convivència veïnal i el respecte a les ordenances municipals”.

L’altra gran novetat presentada pel consistori té a veure amb el solar que hi ha entre els carrers Lepant i Aragó, que finalment es convertirà en una zona verda. Això suposa que l’Ajuntament descarti fer-hi un aparcament per a autobusos, que era la seva idea inicial, després de les crítiques rebudes per part dels veïns. De tots aquests acords, l’Ajuntament ha volgut destacar que s’han aconseguit amb el vistiplau dels veïns i de la Junta Constructora del Temple.

Segons el regidor del Districte, Gerard Ardanuy, “aquesta col·laboració intensa amb el teixit veïnal, els comerços i el Temple representa un pas endavant molt rellevant. Mentre que amb els veïns sí que havíem mantingut molt de diàleg, amb el temple és la primera vegada, i hi veiem una predisposició i implicació molt bona per corregir aquesta situació”.

ELS VEÏNS DISCREPEN
El missatge de l’Ajuntament, però, no el comparteix l’Associació de Veïns de la Sagrada Família, que nega haver pactat aquests canvis amb el consistori.

Des de l’entitat consideren que les mesures adoptades s’haurien de posar en marxa immediatament i no el mes d’agost, però tot i així creuen que són insuficients i no serviran per aturar la massificació que pateix tota la zona del voltant de la Sagrada Família. El seu responsable d’urbanisme, Joan Itxaso, ha mostrat en declaracions als mitjans la seva sorpresa pel fet que “es donin per fet unes mesures sobre les quals no hi ha consens”.