Les famílies reivindiquen unes escoles sense soroll i contaminació. Foto: Eixample Respira

L’anomenada “revolta escolar” per denunciar la contaminació als entorns de les escoles de l’Eixample, i del conjunt de la ciutat, no s’atura. Divendres passat una quinzena d’associacions de famílies d’escoles del districte ­–en total van ser 39 comptant la resta de la ciutat i de diversos llocs de l’àrea metropolitana– van organitzar la segona tanda de talls de trànsit per exigir “una major pacificació i seguretat als entorns escolars, amb menys contaminació i soroll”.

Tal com ja va passar durant la primera convocatòria, feta a mitjans de desembre, la protesta va tenir un to festiu que va incloure música en directe i la participació de molts alumnes de les escoles, que van mostrar diferents pancartes reivindicatives. Novament, un dels lemes més corejats va ser el de “No, no, no a la contaminació.

“UN ÈXIT”
Al darrere d’aquesta onada reivindicativa hi ha l’entitat Eixample Respira, que va ser qui va impulsar aquestes protestes, que s’aniran repetint cada 15 dies. El portaveu de la plataforma, Guille López, va afirmar el mateix divendres, en declaracions a l’ACN, que la convocatòria havia estat un “èxit tot i les circumstàncies actuals”. “El dia 11 de desembre es van fer 17 talls simultanis i ara hem doblat aquesta xifra i són 35 talls promoguts per 40 escoles i instituts”, va destacar.

L’objectiu d’Eixample Respira, que recorda que hi ha moltes evidències mèdiques que demostren els perjudicis que pateixen els infants per culpa de la contaminació, és aconseguir “un nou model de ciutat” on la salut dels infants “estigui garantida”, afirma López. Des de l’entitat consideren que el programa Protegim les Escoles que impulsa l’Ajuntament, amb el mateix objectiu de reduir la contaminació i el soroll que demanen les famílies, inclou unes mesures que els falta “urgència i contundència”. “És un programa que actua en una de cada tres escoles en un període de quatre anys i les actuacions són molt superficials”, critica López.

Per mirar d’aconseguir un canvi molt més ràpid, les famílies proposen l’aplicació immediata de vuit mesures. Són l’augment de les pacificacions escolars, la reducció dels carrils de circulació del voltant de les escoles, la col·locació de radars als entorns dels centres, eliminar aparcaments per tenir més espai verd i per als vianants, controlar els nivells de contaminació i soroll, obligar totes les escoles a garantir un aire net en els seus edificis, auditories individualitzades per a cada escola i que els carrils bici de davant de les escoles siguin segurs.

“UNA PRIORITAT”
Des de l’Ajuntament, per la seva banda, han recordat que “la salut i la lluita per l’emergència climàtica reduint la contaminació per fer una ciutat més habitable, començant pels infants, és una prioritat”. Al mateix temps, afegeixen que el desplegament del programa Protegim les escoles “és un projecte prioritari de mandat per millorar els entorns dels equipaments educatius de la ciutat i garantir que siguin segurs i saludables”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram