Dreixa

El local dels Joves de la Dreixa a la cotxera del Masriera. Foto: Línia Eixample

Quan algú denuncia l’expulsió dels joves de la Dreta de l’Eixample, està assenyalant l’augment de preus del mercat de l’habitatge que fa que els joves que han nascut i crescut al barri hagin de marxar a una altra zona per poder-se independitzar. Però des del Casal de Joves de la Dreixa han observat una altra forma d’expulsió que passa més desapercebuda i que també consideren important.

“A la Dreta de l’Eixample, la gran majoria de l’espai és d’ús privat i molt enfocat al turisme. Per això, en el seu temps d’oci, el jovent acostuma a marxar a altres barris”, explica en Guillem, membre del Casal. “Tenim un barri que no facilita que el jovent s’hi quedi, ja no només a viure-hi, sinó a fer-hi vida”, afegeix. En aquest context, des de l’entitat volen aconseguir que el seu nou local, ubicat a la cotxera del Taller Masriera, esdevingui “l’espai que el barri no té”.

El local, batejat amb el nom de la Qtxera, va començar a funcionar com a seu del Casal fa uns mesos. Abans d’obrir portes, els nous inquilins van adequar l’espai i van concretar com havia de ser. “Volíem que fos un punt de trobada per al jovent del barri, una alternativa a l’oci de despesa obligatòria, com bars i restaurants”, detalla en Guillem. D’altra banda, volien donar cabuda també a altres entitats, per fer-hi reunions, actes o concerts, per exemple. I així ha estat. De moment, tenen tres tallers en marxa (ganxet, teatre i DJ) i han acollit trobades de l’Esplai Trencalós o de la Federació de Casals de Joves de Catalunya. Ara també volen fer activitats de formació i conscienciació, amb un vessant més polític i amb perspectiva de gènere.

Una ubicació temporal

Els Joves de la Dreixa es van haver de reunir durant molt temps fora del barri. Després van aconseguir un espai compartit, al Xamfrà 317, i ara per fi tenen un lloc per a ells sols. Però asseguren que la Qtxera no reuneix les condicions adequades per a un casal i recorden que és una ubicació temporal. Quan comencin les obres del Taller Masriera, hauran de marxar.