“Arran de l’emergència sanitària i socioeconòmica de la Covid-19 i les conseqüents mesures de confinament, hem vist com a l’hora de destriar entre allò imprescindible i allò prescindible han de prevaldre les necessitats i condicionals vitals que sostenen i reprodueixen la vida”. D’aquesta manera es podria resumir els continguts que es van abordar durant la darrera assemblea virtual de la Plataforma de Gestió Ciutadana (PGC).

Les 31 associacions i entitats que constitueixen la Plataforma (entre les quals hi ha la Coordinadora Entitats de Poblenou, el Bidó de Nou Barris, la Plataforma El Borsí per al Barri i el Secretariat d’entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, entre altres) van aprovar un document de quatre punts que recull les reflexions de la trobada i que vol “valorar la tasca que desenvolupem als nostres llocs i espais a primera línia, amb vocació comunitària, per esdevenir infraestructures al servei de la població”.

El primer d’aquests aborda l’impacte de la pandèmia i intenta fer un diagnòstic de la crisi que se’n derivarà. Les entitats creuen que en aquests moments “cal posar per sobre de tot les necessitats i condicionals vitals que sostenen i reprodueixen la vida”, “potenciar una nova economia social i solidària” i “reforçar les iniciatives de solidaritat i suport mutu”, com és el cas de les xarxes que es van crear setmanes enrere als diferents barris.

Les entitats volen reconeixement per als projectes de proximitat

La PGC incideix també en les necessitats de la gestió ciutadana. En aquest àmbit, diuen que entenen la cultura com “un dret i una funció essencial bàsica a preservar i garantir” i reclamen “reconèixer la tasca dels projectes de proximitat”. Aquestes iniciatives, segons la PGC, “són arrelats i els adequats a allò que necessiten les persones i els seus entorns”.

En el tercer punt del document, les entitats fan una sèrie de peticions concretes a l’Ajuntament, com són “el compromís de garantir el model de gestió ciutadana”, que els projectes de proximitat siguin considerats per les institucions en la creació de solucions per als barris, garantir la viabilitat de la PGC i “adquirir un compromís amb la cultura basat en la lògica público-cooperativacomunitària, de base”.

Per últim, la PGC considera bàsica la necessitat de cooperar entre els diferents agents socials. En aquest sentit, diuen que cal treballar de forma conjunta per ser capaços “d’articular i ampliar un espai comú en què expressem conjuntament les necessitats compartides i les reivindicacions transversals”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram