Prioritat per als vianants, més espais verds i el foment del transport públic. Aquests són alguns dels trets característics de Canòpia Urbana, el projecte guanyador de la remodelació de la plaça de les Glòries. L’anunci el va fer l’alcalde Xavier Trias, en l’acte de resolució del concurs en el qual s’hi havien presentat 10 projectes.

El projecte Canòpia Urbana, obra de la UTE Agence Ter & Ana Coello de Llobet, ha estat proclamat guanyador per unanimitat del jurat, presidit per l’arquitecte, urbanista i exalcalde de Curitiba, Jaime Lerner. L’alcalde Trias va considerar “extraordinària” la proposta vencedora, i va destacar que amb la reforma de les Glòries es compleix “un petit somni” en relació amb el fet que “l’anella viària ha deixat de tenir sentit” i que aquest “és un triomf dels veïns i de la ciutat”.

Segons el jurat, el projecte guanyador aposta per potenciar l’ecologia i els espais verds, i reintroduir la natura a la ciutat. El transport públic es concentrarà a la zona sud de la plaça, i la Diagonal es projectarà sobre el parc central, i serà només transitada per vianants i bicicletes. El projecte guanyador podria començar a fer-se realitat el 2015 i estar enllestit el 2018.

Mentrestant, segueixen els treballs per preparar el terreny. Una de les últimes actuacions és trasplantar les alzines del bosquet del centre de la plaça. De moment es plantaran en un emplaçament provisional, en un viver prop de la Diagonal, i després es replantaran a la nova plaça de les Glòries.