L’interior de Norma Comics, la primera botiga del Triangle Friqui. Foto: NC

Són temps difícils per a tothom i les botigues de l’anomenat Triangle Friqui de Barcelona no són cap excepció. La reducció de l’aforament del 50 al 30% a mitjans d’octubre i el més recent confinament de cap de setmana han acabat de complicar un any en què la llibreria més veterana de la zona, Norma Comics, ja xifra la caiguda dels beneficis en un 30%.

Norma Comics, Gigamesh i Freaks –llibreries inaugurades entre els 80 i els 90 al Passeig de Sant Joan, al carrer Bailén i al carrer Alí Bei, respectivament– són l’origen del Triangle Friqui, que ara compta amb una vintena de comerços especialitzats en còmics, ciència-ficció, fantasia i, en definitiva, en cultura friqui. “És un món que agrada a molta gent i veníem d’uns anys de creixement”, explica un dels encarregats de Norma Comics, Marc Mediavilla. Durant la primavera, tant aquesta botiga com Gigamesh van tancar del tot, eliminant també les vendes online, però ara les han recuperat amb més força que mai perquè “és el que demana la gent”, diu Alberto Granda, responsable de comunicació de Gigamesh.

Per a Granda, les llibreries fan “molt més que vendre llibres” i són “un eix d’activitats”. Com que aquesta part és la que s’ha vist més afectada, Gigamesh (que també és una editorial) està reforçant la seva aposta virtual: “Hem muntat una mena de plató al local per fer actes en streaming que els nostres clients puguin gaudir des de casa i de forma gratuïta”, detalla Granda.

En canvi, el propietari de Freaks, Enric Torres, creu que “la solució no és vendre per internet” i lamenta que la gent compri a Amazon. També és crític amb les administracions i es queixa que continua “pagant impostos com si no hagués passat res”. Sobre el futur, alerta que “un segon confinament seria insuportable” però, malgrat tot, té clara una cosa: “Jo em jubilaré aquí”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram