S’ha fet esperar, però ha valgut la pena. Després d’uns anys d’obres per construir l’intercanviador d’Arc de Triomf i l’Estació del Nord, la nova plaça André Malraux ja és una realitat. La reurbanització, que ha abastat una superfície total de 7.500 metres quadrats i ha comptat amb un pressupost d’1,2 milions d’euros, ha permès recuperar la plaça per als veïns i veïnes del barri.

Situada entre l’avinguda Vilanova, la carretera de Ribes i els carrers Roger de Flor i Nàpols, la plaça està configurada com un mosaic de peces triangulars segons els seus diferents usos: àrees d’estada, zona de jocs i parterres, amb diferents paviments (lloses, gespa i sorra).

En aquest sentit, la nova plaça compta amb un espai verd central envoltat per dos camins que donen origen a les voreres. A més dels espais per als veïns, s’ha pavimentat la rampa d’entrada al nou vestíbul de l’intercanviador, adaptat a persones amb mobilitat reduïda.

Per salvar el desnivell entre l’avinguda Vilanova i el carrer Nàpols amb la plaça, s’ha construït una escala d’accés. S’han eixamplat alguns trams de voreres, s’ha renovat el paviment a l’entorn de la plaça i s’han ubicat nous semàfors i nova senyalització al carrer de Ribes. A més, l’obra també ha inclòs la disposició d’un nou enllumenat de tipus LED, un nou sistema de drenatge i d’una nova xarxa de reg i la plantació d’arbres i espècies herbàcies.

La zona de pas paral·lela a l’avinguda Vilanova se situa sobre el vestíbul i, per tant, no s’hi ha pogut plantar vegetació. De fet, com que l’entrada a un dels vestíbuls de l’intercanviador de l’estació d’Arc de Triomf s’ha fet sota la plaça, ha calgut elevar-la amb la construcció del mur del carrer Vilanova.

“La satisfacció d’haver pogut finalitzar l’obra és molt gran”, afirmava Gerard Ardanuy, regidor de l’Eixample, dissabte passat en el transcurs de la inauguració de la plaça. “El nou espai està molt integrat amb la zona de trànsit pacificat de la carretera de Ribes i donarà molta més vitalitat a la zona”, destacava Ardanuy. Un pronòstic que també van compartir la majoria de veïns que van assistir a la festa.

Festa intercultural

La nova plaça  André Malraux es va inaugurar aquest passat dissabte amb una festa familiar amb tallers, animació infantil i xocolatada i en la qual van assistir-hi el regidor de l’Eixample, Gerard Ardanuy, i el director general d’Infraestructures de Mobilitat Terrestre de la Generalitat de Catalunya, Xavier Flores.
La festa va tenir un destacat caire intercultural, ja que els tallers infantils van ser organitzats per l’Institut de Cultura Xinesa i l’Escola Xinesa de Barcelona i també hi va haver una masterclass de ball xinès, una actuació del grup de ventalls de l’Escola Xina de Barcelona i una actuació musical de guzheng, instrument de corda tradicional xinès.