Una pancarta del Sindicat de Llogateres, en una concentració el setembre de 2020. Foto: Marta Casado Pla / ACN

Quan van començar a buscar un pis de lloguer a Barcelona, l’Esteve, el Jordi i el Ramon, veient la situació del mercat immobiliari a la ciutat, van decidir afiliar-se al Sindicat de Llogateres per conèixer els seus drets i defensar-se dels possibles abusos dels propietaris. No fa ni un any d’aquell moment, i ara l’empresa propietària del seu pis, situat a Sant Antoni, s’ha convertit en la primera a rebre una multa de l’Ajuntament per incomplir la llei de regulació dels lloguers. Una sanció de 9.000 euros que, segons l’Esteve, “ha d’establir un precedent”.

Els tres joves van entrar a viure al pis a mitjans de desembre de 2020, després d’haver signat un contracte de lloguer de 1.200 euros. Hi havia diverses coses del document que els grinyolaven: no hi figurava el preu del contracte anterior i la propietat, una empresa, s’havia fet passar per un particular. L’Esteve subratlla que aquest últim moviment havia permès, d’una banda, cobrar als llogaters 1.600 euros d’honoraris –que la propietat ja s’ha vist obligada a retornar– i, de l’altra, signar un contracte de cinc anys en comptes de set.

Després de presentar una instància a l’Incasòl, els llogaters van saber que el contracte de lloguer anterior del pis era de 950 euros, és a dir, de 250 euros menys que el que havien signat ells. Davant d’aquest incompliment de la llei, van interposar una denúncia a través de l’Ajuntament, que els ha donat la raó i ha multat la propietat. “Cal aplicar la llei per deixar clar que cobrar lloguers abusius és il·legal i no surt a compte”, ha dit la regidora d’Habitatge, Lucia Martín, sobre aquesta sanció.

Els tres veïns, que des del mes d’agost paguen el lloguer de 950 euros que els pertoca per llei i no el que pretenia l’empresa propietària, han demanat que se’ls retornin els diners cobrats de forma irregular. “Estem disposats a arribar fins al final perquè se’ns retornin tots i cadascun dels cèntims que hem pagat de més i se’ns canviï el contracte”, afirma l’Esteve, que assegura que la propietat està mantenint un “silenci total”.

És per això que els llogaters han fet un pas més i han interposat una demanda judicial contra l’empresa. “No podem renunciar als nostres drets”, insisteix l’Esteve, pensant no només en ell i els seus companys, sinó en tots els llogaters en situacions semblants.

Una llei que no s’aplica

Si una cosa tenen clara els tres llogaters de Sant Antoni i el Sindicat de Llogateres és que aquest no és un cas aïllat. Tenint en compte això, des del sindicat consideren que “és preocupant que l’Ajuntament de Barcelona hagi trigat més d’un any [des que es va aprovar la llei de regulació dels lloguers] a posar la primera multa per demanar un preu superior al que marca la llei”, tot i que creuen que “encara ho és més” que la Generalitat no n’hagi posat cap.

“Com pot ser que s’aprovi una llei i l’administració no la faci complir?”, es pregunta l’Esteve. En aquest sentit, destaca que en tot el procediment fins a arribar a la multa –que “hauria d’haver estat més ràpid”, diu– no han comptat amb el suport de cap institució: “Només ens ha ajudat el Sindicat de Llogateres”. Per tot plegat, remarca la importància que els llogaters s’informin per detectar possibles irregularitats en els seus contractes: “Hi ha una llei a favor nostre i s’ha de complir”, sentencia.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram