Rec Comtal

Inauguració de les obres de desviament del Rec Comtal el 1916. Foto: Arxiu Fotogràfic de Barcelona

El desenvolupament econòmic i social de la ciutat al llarg de la història ha tingut moltes etapes. Una d’elles –i potser una de les menys conegudes– va ser la que té a veure amb el Rec Comtal, ja que en tractar-se d’una séquia a l’aire lliure, quan va estar en funcionament, es va convertir en un punt neuràlgic de l’espai públic i la vida social dels ciutadans, a més d’una explotació de l’agricultura i la indústria. Cal recordar que el Rec Comtal era un gran canal hidràulic que es va construir a mitjan segle X i abastia d’aigua la ciutat fins a mitjan segle XX.

Ara l’Ajuntament ha impulsat un pla amb un paquet de mesures per reivindicar el canal i recuperar-ne la memòria històrica. La idea del consistori és, no només conservar la infraestructura, sinó també crear un recorregut urbà amb nous espais públics. De fet, proposen 33 punts i dos d’ells són al Fort Pienc.

Una petició que ve de lluny

La recuperació del rec ja fa temps que veïns de Sant Andreu i Nou Barris la reclamen. En aquestes dues zones de la ciutat hi ha dos punts on el canal no està soterrat i la rehabilitació seria molt més còmode. En canvi, al Fort Pienc els dos punts que formen part del projecte estan soterrats i tot plegat serà una mica més complicat.

Sobre la iniciativa de recuperar el rec, Gisela Boronat, membre de l’Arxiu Històric del Fort Pienc, explica que els sembla “molt bé” la proposta municipal, però de moment considera que és “irreal” per com estan plantejats els dos punts del barri. I és que les dues zones que l’Ajuntament ha indicat que es faran al Fort Pienc són a davant de la Monumental i al Molí del Comendador. A les imatges virtuals que el consistori ha ensenyat es veu un projecte “molt bonic”, diu Boronat, però afegeix que la realitat és diferent: “El punt de la Monumental haurà de ser molt petit perquè hi càpiga i el del Molí es farà a un interior d’illa que ara està ocupat pels barracons del nou CAP del carrer Nàpols”.

D’altra banda, Boronat reivindica la rellevància històrica del rec i aplaudeix que el govern municipal vulgui recuperar-la: “Fins que Barcelona no es va urbanitzar del tot, el rec va tenir una importància vital en la vida de la gent”.

Una de les curiositats que han aflorat en altres obres és que, quan s’han trobat restes del rec, aquestes podrien indicar que es va construir abans del segle X. “Potser el van fer els musulmans i amb les futures excavacions segur que es descobriran més elements”, diu Boronat.

Amb tot, el projecte no té data concreta d’execució i l’Ajuntament només ha dit que després de les eleccions s’aniran pressupostant les actuacions.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram