L’hotel Catalonia de Roger de Flor està tancat actualment. Foto: Catalonia

“L’hotel està tancat i tothom està en ERTO”. Aquesta és la resposta que s’obté quan es truca a l’hotel Roger de Llúria, establiment situat al carrer del mateix nom. Qui contesta és el vigilant de seguretat, l’única persona que hi ha a l’establiment. El motiu, gairebé no caldria ni dir-lo, és obvi: el coronavirus. Aquest cas no és únic, ja que altres hotels com l’NH de la rambla Catalunya o el Catalonia del carrer Roger de Llúria, per posar dos exemples, també tenen la persiana abaixada.

La realitat del sector, quan està a punt de fer un any de l’esclat de la pandèmia, és molt dura. El món encara està lluny de tornar a ser el lloc que era i segueix sent una incògnita quan es produirà la recuperació del turisme. Des de l’hotel Casa Bonay, un hotel que destaca per la seva modernitat i que està situat a la Gran Via a tocar de la plaça Tetuán, el seu director, Frederico Moscoso, atén Línia Eixample. S’agraeixen les explicacions detallades de Moscoso, ja que des de força hotels les ganes de parlar són més aviat poques. “Has de pensar que vam començar el 2020 amb la perspectiva que fos un any rècord i es va transformar en un any horrible que no hauríem ni imaginat en el nostre pitjor malson”, relata.

CAIGUDA DEL 80%
Moscoso explica que el balanç del 2020 ha deixat una caiguda de gairebé el 80% en comparació amb el 2019, una xifra que augmenta fins al 90% si es mira des del març, quan va esclatar la pandèmia. “Tenim gran part de l’equip en ERTO i d’aquí només se’n surt refinançant-nos i reduint despeses”, afegeix. Tot i la dificultat del moment, durant tota la conversa Moscoso es mostra optimista. Més enllà de posar una data on tot pugui començar a millorar, com podria ser l’estiu, prefereix centrar-se en el dia a dia i fer tot el que està a les seves mans.

Per acabar, un altre exemple molt significatiu de la magnitud de la tragèdia és el cas de l’icònic hotel Mandarin Oriental del passeig de Gràcia, que segons ha avançat el diari Ara està a la venda.