Una de les protestes que ha organitzat l’entitat. Foto: Eixample Respira

La plataforma veïnal Eixample Respira va denunciar el passat 15 de novembre que més del 90% dels centres escolars del districte van estar exposats a una contaminació de l’aire massa alta durant l’any passat. Concretament, 92 dels 100 centres que hi ha a l’Eixample van estar per sobre dels límits de diòxid de nitrogen que marca la normativa europea.

L’entitat també va denunciar que la meitat de les escoles del conjunt de la ciutat superen, en horari escolar, els nivells de contaminació recomanats, segones dades que la mateixa entitat va recollir durant les dues primeres setmanes d’aquest mes. Totes les xifres es poden consultar en un mapa que Eixample Respira ha elaborat al web www.contaminacio.cat.

CARTA A L’AJUNTAMENT
Aquesta realitat ha provocat que l’entitat, conjuntament amb un grup de pares de diferents centres, hagi enviat una carta a l’alcaldessa Ada Colau i a tots els regidors de l’Ajuntament per demanar una reducció dràstica del trànsit al voltant de les escoles, entre altres mesures. També reclama que s’eliminin les places d’aparcament –incloses les motos que aparquen a la vorera– en els accessos als centres per tal d’incrementar l’espai dedicat als vianants i al verd.

A la missiva també es recorda que els infants són un dels col·lectius més vulnerables a la contaminació i que l’evidència científica assenyala que una exposició continuada genera problemes respiratoris, cardiovasculars i endarreriment en el desenvolupament cognitiu i neuronal.

En paral·lel, Eixample Respira també demana que es promocioni més el transport públic pels desplaçaments d’anada i tornada a les escoles i que es faci una auditoria individualitzada als centres, tants als accessos com a l’interior, per poder prendre mesures concretes. Per últim, l’entitat també demana la renovació cada un o dos anys dels sorrals dels patis per reduir els nivells de contaminació acumulada, airejar les aules quan acabin les classes i utilitzar productes de neteja ecològics.

AUDIÈNCIA PÚBLICA
D’altra banda, Eixample Respira va ser present el 14 de novembre a l’Audiència Pública del Districte per presentar la seva proposta per tal que el Sant Jordi de l’any que ve sigui sense cotxes al voltant de la rambla de Catalunya i el passeig de Gràcia.