Una dona serveix fideus a la fira gastronòmica durant les celebracions de l’Any Nou Xinès. Foto: ACN / Júlia Pérez

El president de l’Eix Fort Pienc encara recorda quan, de cop, es van trobar amb una gran presència de xinesos als comerços del barri. En aquell moment, hi havia dos camins per escollir: “O els ignoràvem o treballàvem tots junts la integració, i la primera no era una idea gaire intel·ligent”, diu Juanjo Peña, president de l’entitat que agrupa més d’un centenar de comerços del barri. “Del total, el 30% són de famílies xineses”, afegeix. L’organització celebra la situació actual de la segona comunitat estrangera més densa de Barcelona (20.000 persones) després d’anys treballant per a la seva integració.

Un dels actors més importants d’aquest procés és el projecte Xeix, iniciat l’any 2012, quan l’Ajuntament va impulsar un procés de dinamització al barri amb l’arribada de famílies asiàtiques. Segons expliquen des de l’entitat comercial, en aquell moment el Fort Pienc –i el país sencer– feia front al tancament de diversos comerços per la crisi financera. Les famílies xineses van fer el relleu dels comerços evitant la pèrdua del teixit comercial del barri.

“El projecte va funcionar. Els xinesos que arribaven al barri entenien i trobaven interessant implicar-se en el dia a dia del Fort Pienc”, expliquen des de l’Eix. “Com si estiguessin esperant ser inclosos”, afegeixen.

EL RACISME ES QUEDA FORA
“L’Any Nou Xinès és un exemple d’aquesta integració”, diuen des de l’Eix Fort Pienc, en relació amb l’esdeveniment anual que l’any 2019 va guanyar una menció en el premi Ciutat de Barcelona. “Els comerciants participen activament en la seva organització, és un acte molt ben rebut al barri”, afirmen.

Donem la volta a la moda és un altre projecte de l’entitat comercial. Guanyador del premi Maria Aurèlia Campmany l’any 2018, se centra a fer la moda més igualitària en qüestions de gènere, origen i orientació sexual.

MOSTRA DE SOLIDARITAT
No obstant això, l’arribada de la crisi del coronavirus a l’esfera pública va fer que els comerços es moguessin amb precaució. Segons l’Eix Fort Pienc, va ser gràcies al consistori i als mediadors municipals que es va aconseguir mantenir el racisme fora de les fronteres del barri.

La comunitat xinesa ja s’havia preparat per a aquesta crisi originada pel virus –amb una mortalitat del 2%–, amb una quarantena voluntària que mostrava responsabilitat i solidaritat envers un possible contagi. Un detall que l’alcaldessa Ada Colau va agrair, tot i remarcar que no era necessari.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram