La Casa Batlló està situada al número 43 del Passeig de Gràcia, un carrer que antigament unia la ciutat amb la Vila de Gràcia. A partir de 1860, any en què s’aprova el Pla Cerdà, el Passeig de Gràcia es perfila com el seu eix principal amb les residències de les famílies més il·lustres de la ciutat i un destacat passeig per a vianants, cotxes de cavalls i automòbils. Originalment, l’edifici va ser construït l’any 1877 per Emili Sala i Cortés (un dels professors d’arquitectura de Gaudí), quan a Barcelona encara no hi havia llum elèctrica. L’any 1903 el va adquirir Josep Batlló i Casanovas, un industrial tèxtil propietari de diverses fàbriques a Barcelona i destacat home de negocis.

Josep Batlló va concedir total llibertat creativa a Antoni Gaudí, encarregant-li unes obres que en principi consistien a derrocar l’edifici. No obstant això, gràcies a l’audàcia de Gaudí, es va descartar l’enderrocament de la Casa i es va dur a terme una reforma integral entre 1904 i 1906. L’arquitecte va canviar completament la façana, va redistribuir els envans interiors, va ampliar el celobert i va convertir el seu interior en una autèntica obra d’art. A més del seu valor artístic, l’obra revesteix una enorme funcionalitat, més pròpia del nostre temps que del passat. La Casa Batlló va deixar de pertànyer a la família Batlló a la dècada dels 50. La família Bernat, avui propietària de l’immoble, el va restaurar íntegrament i l’any 1995 i el va obrir a la societat com a joia arquitectònica, Patrimoni Mundial de la UNESCO i una icona de Barcelona i de Catalunya imprescindible per conèixer l’obra de Gaudí i el modernisme en la seva màxima expressió, com avalen el més d’un milió de visitants cada any.

L’ILLA DE LA DISCÒRDIA
Al costat de la Casa Batlló i a la mateixa època, destacats arquitectes van reformar altres cases que en el seu moment van competir pels premis urbanístics convocats per l’Ajuntament de Barcelona. És per aquest motiu que aquest tram es coneixia com l’Illa de la Discòrdia. Aquestes cases també són modernistes i, juntament amb la Casa Batlló, actualment són un conjunt únic format per la Casa Amatller (Josep Puig i Cadafalch); la Casa Lleó Morera (Lluís Domènech i Montaner); la Casa Mulleras (Enric Sagnier) i la Casa Josefina Bonet (Marcel·lí Coquillat).

Foto: Dipòsit digital UAB
Font informativa: Casa Batlló

per Santi Capellera i Rabassó

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram