La fàbrica La Bohèmia, l’any 1906

La presència de la cervesa a Catalunya comença l’any 1806, quan s’obre el primer establiment a Barcelona de la mà de Felip Costa, i l’any 1819 el de la vídua Peter. L’any 1856 apareix la barcelonina Moritz, fundada per Louis Moritz, que l’any 1864 va construir una gran fàbrica a fora de la muralla, en el que avui és l’Eixample.

L’empresa Damm va ser fundada per August Kuentzmann Damm i el seu cosí i mestre Joseph Damm el 1876, que es van establir al número 27 del carrer Viladomat. També van ser els precursors de la cerveseria Cambrinus, situada a la Rambla, en una època en què la cervesa era un producte exòtic i de luxe. La cervesera SA Damm, creada el 1910, va ser fruit de la unió de tres importants empreses del sector en aquell moment sobre la base d’una factoria ja existent que avui anomenem Antiga Fàbrica Damm, que va estar activa fins al 1992. La nova societat sorgida d’aquesta fusió es va aprofitar de les instal·lacions d’una de les seves fundadores, La Bohèmia -en honor a la zona cervesera de l’Europa central-, que va néixer l’any 1905 i es va instal·lar en aquest recinte arquitectònic que ocupa una illa sencera del districte de l’Eixample delimitada pels carrers Rosselló, Dos de Maig, Còrsega i Cartagena.

L’edifici respon a la clàssica tipologia industrial de l’època: les façanes que combinen estucat i maó vist i la xemeneia de planta troncocònica són pròpies de l’arquitectura fabril de principis del segle XX. Els elements més destacables de l’antic conjunt industrial són la forma acastellada de les seves façanes i la xemeneia, conservada com a record del passat industrial de l’illa. Artísticament, cal destacar el mural que inclou el nom de l’empresa i el logo realitzat amb trencadís de ceràmica que ocupa tota l’amplada del xamfrà sud. Un altre element a valorar és la reixa giratòria que tanca el pati del conjunt del carrer, construïda a inicis del segle XXI amb xapes de ferro i que inclou també el nom de l’empresa amb grans lletres, obra de Javier Mariscal.

MARC CULTURAL I MUSICAL
A l’Antiga Fàbrica Damm ja no s’hi produeix cervesa però s’hi mantenen les oficines de la companyia, tot i que l’exposició permanent de l’interior manté viva la memòria dels temps en què tots els productes de la marca s’elaboraven en aquest edifici. Avui, la vella instal·lació és coneguda sobretot pels concerts i festivals que s’hi celebren, tot i que encara conserva maquinària, publicitat i envasos que expliquen la increïble història d’aquesta marca que va començar fa 144 anys i al cap de poc ja produïa 20.000 hectolitres de cervesa i tenia una quarantena de treballadors que ho feien possible.

Foto: Josep Tort

per Santi Capellera i Rabassó

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram