La plaça Universitat plena a vessar durant el 3-O. Foto: ANC

Els dos principals esdeveniments que el procés independentista va viure a principis de mes, la celebració del referèndum i l’aturada de país per rebutjar la violència policial dos dies més tard, van tenir l’Eixample com un dels punts destacats. Primer, l’Escola Industrial; després, la plaça Universitat.

Segurament, una de les imatges més simbòliques que es van veure a Catalunya durant l’1-O, i que és molt explicativa de com es va desenvolupar la jornada, és la que es va produir a l’Escola Industrial, el col·legi electoral més gran del país (17 meses electorals). La imatge, ni més ni menys, és la d’una barricada per evitar que la Policia Nacional entrés al recinte per endur-se les urnes i tancar-lo. Amb crits de “no passaran”, centenars de persones van bloquejar l’accés a l’Escola Industrial per evitar l’entrada dels antidisturbis. Això es va combinar amb les tasques de vigilància que centenars de ciutadans van fer durant el dia per evitar el tancament del col·legi, que hagués estat un cop simbòlic molt dur. Finalment, amb la presència de molts mitjans internacionals, més de 5.000 electors van poder votar.

On no van poder evitar l’entrada de la policia va ser a l’Escola Ramon Llull. A les nou del matí, antidisturbis de la Policia Nacional es van presentar al centre i, tot i la resistència pacífica de la gent que s’hi va concentrar, es van endur les urnes. El mateix va passar a l’IES Jaume Balmes.

PLAÇA REFERENT
Dos dies més tard de la votació, la ciutadania va sortir al carrer per mostrar el seu rebuig a les diferents actuacions policials que es van poder veure durant el referèndum. Mentre que la manifestació dels sindicats que van convocar la vaga general va sortir dels Jardinets de Gràcia, el punt neuràlgic de l’aturada de país convocada per les entitats va ser la plaça Universitat. Allà, milers de persones van clamar contra les actuacions policials de l’1-O, que es van barrejar amb proclames independentistes.

De fet, al matí la plaça Universitat ja s’havia omplert a vessar. Milers de persones, molts d’ells estudiants, però també treballadors, jubilats, bombers, estibadors… van secundar una vaga general al crit de, entre altres consignes, “Els carrers seran sempre nostres!”, “Som gent de pau!” o “Hem votat!”.

 

La manifestació espanyolista
surt des de plaça Urquinaona

El districte, però, no només va ser protagonista durant el referèndum i el 3-O. També ho va ser el passat 8 d’octubre, ja que la plaça Urquinaona va ser el lloc escollit pels organitzadors de la manifestació en defensa de la unitat d’Espanya com a punt de partida.

La marxa, amb el lema ‘Prou: recuperem el seny!”, va ser multitudinària i va reunir 350.000 persones -algunes d’elles van venir a Barcelona de diferents localitats espanyoles-, segons la Guàrdia Urbana. Des de plaça Urquinaona els manifestants van baixar per la Via Laietana, van passar pel passeig d’Isabel II fins a arribar al Pla de Palau i a l’avinguda del Marquès de l’Argentera, davant de l’entrada del Parc de la Ciutadella.

Durant la manifestació es van poder escoltar diferents consignes, com ara “Puigdemont a la presó”, “Visca Espanya i Visca Catalunya” o “TV3 manipuladora”, entre altres. Tot i que la majoria de gent es va manifestar de forma pacífica, també es van registrar diferents incidents, alguns d’ells protagonitzats per integrants de diferents col·lectius d’ultradreta.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram