Metro Urquinaona

Els fets van tenir lloc al metro d’Urquinaona. Foto: Miguel Ángel Cuartero/TMB

El 12 de gener de 2019 a les sis del matí, Diego Martos, un jove gai, va ser greument agredit al metro d’Urquinaona mentre anava a treballar. “No ets un home, ets un maricón”, li van dir els agressors abans d’atacar-lo, tal com ell mateix va explicar al seu compte d’Instagram aleshores. Aquest dimecres a les deu del matí, tres anys després dels fets, estava programat el judici del cas al jutjat penal número 20 de Barcelona, però s’ha acabat ajornant al 6 de juliol.

Els tres acusats s’enfronten a cinc anys de presó per un delicte de lesions, amb la motivació per orientació sexual com a agreujant, i a la prohibició d’apropar-se a menys de mil metres de la víctima. L’Observatori contra l’Homofòbia (OCH), que ha acompanyat la víctima des del principi, facilita l’acusació particular i, a més, hi participen tres acusacions populars, que són l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Consorci de Salut i Social de Catalunya.

“Molt transcendent”

L’OCH considera que el judici d’aquest cas és “molt transcendent”, ja que, segons els consta, es tracta de la primera agressió homòfoba que va tenir lloc al transport públic a Catalunya.

Tal com subratlla el president de l’Observatori, Eugeni Rodríguez, és molt rellevant “que totes les acusacions posin l’accent en la tipologia d’odi de l’agressió”. També recorda la importància de “trencar la impunitat amb la qual actuen els grups homòfobs”.

En els últims anys, l’OCH ha vist com augmentaven les denúncies per atacs LGTBI-fòbics i, en aquest 2022, ja ha registrat catorze incidències d’aquesta mena.