Irene Beltran i Ada Colau

Moment de la recollida de la Medalla d’Honor. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament va entregar el passat 30 de novembre 25 Medalles d’Honor de Barcelona a entitats i persones que defensen la cultura, el comerç de proximitat i els drets de les persones, entre altres. Aquesta darrera lluita és la que va acabar premiant la veïna del barri Irene Beltran.

Durant més de 20 anys, Beltran ha lluitat per la igualtat des de la Vocalia de Persones amb Diversitat Funcional de l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample, que ajuda a visibilitzar la realitat d’aquest grup de la població. “No havia pensat mai que viuria aquesta experiència a la meva ciutat. Fins ahir estava en un núvol, ara començo a reaccionar”, assenyalava fa uns dies Beltran a Línia Eixample visiblement emocionada.

Per a Beltran, mirar al passat vol dir recordar iniciatives que han millorat el dia a dia de les persones amb diversitat funcionar. Algunes d’elles, indica, són la reforma de l’avinguda Roma, on abans hi havia “molts esglaons”, o la instal·lació de rampes als autobusos. “Avui es veuen les rampes amb molta normalitat, però abans no existien”, diu.

Ha plogut molt des que Beltran es va llençar a reivindicar un barri més amable per a ella i les persones amb diversitat funcional. I ara que amb la pandèmia l’activitat de l’entitat veïnal és molt menor, troba a faltar trobades que unien i enfortien totes aquestes persones. Recorda que una d’aquestes era el dinar de germanor, que feien després de Nadal. Unes altres, afegeix, eren les partides de boccia –petanca amb cadira de rodes–. “És un joc que el podíem fer adults, nens i agent gran, i tots amb igualtat de condicions”, conclou.